VLADIMIR PIŠTALO 29. LAUREAT NAGRADE “TODOR MANOJLOVIĆ”: Stvaralac bogatog književnog opusa

Dobitnik nagrade za moderni umetnički senzibilitet koja nosi ime Todora Manojlovića za 2020. pripala je Vladimiru Pištalu, književniku i profesoru istorije iz Beograda i Vustera (SAD) koji je postao 29. laureat ovog priznanja. Ime dobitnika proglašeno je danas, 17. februara, na dan rođenja Todora Manojlovića.
Č
lanovi Upravnog odbora Fonda: predsednik Nenad Šaponja (pesnik, esejista i kritičar), Petar Arbutina (književnik i kritičar), Gojko Tešić (profesor, književni istoričar, esejista, bibliograf), Vasa Pavković (književnik i književni kritičar) i upravitelj Fonda, Milan Bjelogrlić (direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”) u svojoj odluci bili su jednoglasni.
Nagrada će laureatu biti dodeljena tokom narednih meseci, u Zrenjaninu.
– Vladimir Pištalo (1960) svakako je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih autora koji je moderan umetnički senzibilitet i težnju za reinterpretacijom srpske književne tradicije jednako pokazivao, kako u stvaralačkom proznom, tako i u esejističkom opusu, što je prepoznato i kod nas i u svetu. Vladimir Pištalo u svojim delima uobličava modernistički koncept koji je ustanovljavao već nadaleko poznatim romanima i pričama. On istoriju vidi kao celinu koja je spojila epohe, kulture i simbole, ali svaka tema, bilo da je univerzalna ili pak intimno-konkretna, biva viđena kroz naočari modernog sveta. Modernizacija književnog diskursa vidljiva je na različitim nivoima kompozicije književnog dela: stilsko-jezičkom, narativnom, formalnom, idejno-filozofskom, naročito u domenu postmoderne istorijske metafikcije – navodi se u saopštenju.
Među njegova najpoznatija ostvarenja spadaju poetske proze Slikovnica, Manifesti, Čajevi Marsa / Noći, zbirke priča Kraj veka, Vitraž u sećanju, Priče iz celog sveta i romani Milenijum u Beogradu, Venecija, Tesla, portret među maskama, Sunce ovog dana, pismo Andriću. U aprilu 2019, izašla je knjiga eseja Značenje džokera, koja je do sada imala tri izdanja i nagrađena je uglednom nagradom „Meša Selimović“ (2020).
Do prošlog meseca Vladimir Pištalo je živeo u Americi gde je predavao svetsku i američku istoriju na Univerzitetu u Vusteru, Masačusets, a od februara ove godine živi u Beogradu i upravnik je Narodne biblioteke Srbije.

M.Ml.