VLADO DAŠIĆ O AKCIJI LISTA „ZRENjANIN” I TURISTIČKE AGENCIJE „KARAVAN”

Zrenjanin i njegove lepote prikazane „kroz objektiv”
U cilju promocije Zrenjanina i okolnih mesta pokrenuta je akcija „Karavana” i lista „Zrenjanin” za najbolju turističku fotografiju. Akcija se nastavlja do ovogodišnjih „Dana piva”, a ideja je da naši sugrađani i žitelji okolnih mesta ukažu na ono najlepše u svom gradu a što bi voleli da vide stranci ili stanovnici drugih gradova. Za List „Zrenjanin” je o tome govorio Vlado Dašić, vlasnik zrenjaninske Turističke agencije „Karavan”.

Šta je cilj ove akcije?

– Ideja da nam sami čitaoci i građani šalju najlepše slike srednjeg Banata je nastala baš zbog promocije onoga što građani vide kao najlepše u Zrenjaninu. Kada se akcija završi, imaćemo najbolje fotografije za prospekt o našem gradu i niko neće reći da smo uzimali nečije slike „preko veze”, već će građani sami ukazati na lepote Zrenjanina. To bi trebalo da uradimo do početka „Dana piva”, kako bismo mogli da ispromovišemo i tu manifestaciju. Bitno je kako svako od nas vidi grad u kojem živimo.

Kako ga Vi vidite?
– Ako kažem iskreno, reći ću pogrešno, a ako kažem ono što Vi očekujete, reći ću neiskreno.

Recite mi iskreno.
– Zrenjanin je u mojim očima lep grad. U očima turista takođe, moram da dodam. Ali smo sve uradili da to ne bude tako, a ništa nismo učinili da bude tako. Rastužim se kada vidim „sitnice” koje ruže ovaj grad, kao što je lepljenje papira i plakata gde god se stigne, bacanje papira po ulici, neuredne bašte, prljav mermer, prosuto pivo i sokovi, fleke… Pasa ima non-stop u centru, fasade su nam zapuštene. Ne sramotim se da se sagnem i podignem smeće sa betona i bacim ga u kantu bilo da sam u odelu ili trenerci.

Kako turisti to komentarišu?
– Oni to možda i ne primete. Njima se svidi grad, oduševe se njegovom istorijom. Za njih je Zrenjanin austrougarski grad.
Šta, osim istorije i lepih starih zgrada, turistima Zrenjanin ima da ponudi?
– Pogledajte samo da u Zrenjaninu ne može da se kupi suvenir nedeljom. Mi smo jedan od retkih gradova koji nema turističku organizaciju. Turistička organizacija bi trebalo da se bavi objedinjavanjem turističke ponude grada, što mi nemamo.

A šta predstavlja JP „Turistički centar Zrenjanin”?
– Neću da mešam komunalne delatnosti sa turizmom. Znam da je lako kritikovati, ali kada kritikujem, ja to radim zato što imam argument. Volim Zrenjanin i želim da ga i turisti koji dođu zavole, a da oni koji nisu bili tu, žele da ga vide.
S.Kokavski

BESPLATNO PIVO NA GLAVNOM ŠTANDU
Bili ste u organizaciji prve manifestacije „Dani piva” u Zrenjaninu. Kako su izgledali ti dani?
– Bilo je to davno, ali sećam se da su na Trgu bila tri štanda. Na glavnom, onom koji je postavila zrenjaninska pivara, pivo je bilo besplatno. Pored je imao štand Motel „Kaštel”, a sa druge strane je bila jedna gostinska kuća, koja se zvala „Šumadija”. Posle je to raslo, razvijalo se i otišlo u nekoliko smerova, ali sigurno je da je to sve, samo ne turistička manifestacija.