VLADO DAŠIĆ, VLASNIK TURISTIČKE AGENCIJE „KARAVAN”, O USPESIMA I PLANOVIMA FIRME

Važno je ceniti poverenje, vredan rad i trud se isplate
Čast i odgovornost da organizuje smeštaj, transfere od aerodroma do hotela i obrnuto, kao i ostale svečanosti u okviru Evropskog prvenstva u mačevanju za juniore i kadete u Novom Sadu imala je zrenjaninska Turistička agencija „Karavan”. Vlado Dašić, vlasnik agencije, za „Zrenjanin” govori o tome koliko je bilo teško organizovati takav događaj. Naveo je da je u organizaciji zakupljeno 17 hotela, smešteno više od hiljadu učesnika, trenera i članova porodica iz 41 federacija, a prodali su čak 6.500 noćenja. Kruna sveg truda i rada bila je medalja za uspešnu organizaciju za „Karavan”, a za vlasnika čast da dodeli bronzanu medalju na kraju takmičenja.
Kako izgleda organizacija evropskog prvenstva?
Bavim se turizmom 34 godine i nikad pre nisam imao toliko težak i odgovoran posao. Uvek postoji mogućnost da neki aranžman propadne ili da hotel proda sobe drugim gostima pre nego što to vi uspete, ali „Karavan” ima dobru reputaciju među hotelijerima. Imali smo i sreće. Otežavajuća okolnost je bila ta što smo imali veliki broj hotela u opticaju, i što je 30 federacija sletalo na aerodrom „Nikola Tesla” u različito vreme.
Kako ste to rešili?
Uspeli smo da organizujemo taksi prevoz za one koji su dolazili po dvoje ili troje, kombi za grupe od pet do 15 članova, a autobusima smo do hotela prevozili grupe veće od 15 ljudi. Na samom aerodromu smo imali pult gde su učesnici mogli dobiti sve informacije koje su im trebale. Nikoga nismo ostavili na aerodromu ili nezadovoljnog uslugom.
Ko je pomogao u organizaciji?
Čak 70 odsto sveg posla oko organizacije bio je poveren Zrenjanincima. Od turističke agencije do volontera, naš poznati bivši mačevalac, sadašnji trener „Vojvodine” Veselko Dumitrov, nam je verovao. Mi smo organizovali 15 saradnika koji su, pored nas četvoro iz „Karavana”, radili na organizaciji događaja. Treba pohvaliti i Mačevalački savez Vojvodine jer je napravio odličan sajt za sve učesnike. Na tom sajtu su imali sve hotele, njihove lokacije i udaljenost od SPENS-a, gde je održavano prvenstvo, sa priloženim fotografijama, tako da niko nije bio razočaran.
Takvim poslom ste stekli uslove da konkurišete u Ministarstvu turizma i telekomunikacija za bespovratne kredite.
Uslov za te bespovratne kredite je da noćenja koja prodate budu tri zaredom. Nisu svi učesnici bili u Novom Sadu tri noći, ali imamo oko 4.000 noćenja, tako da verujemo da ispunjavamo neke kriterijume.
Ukoliko dobijete novac, kako ćete ga potrošiti?
Imamo planove da razvijamo lokalni turizam. Naravno, ti planovi su pravljeni i u slučaju ako ne dobijemo pomoć od države, ali svakako da ćemo moći da uradimo više sa više novca. Želimo da, za početak, izgradimo marinu za male brodove i organizujemo ture plovidbi Begejom, kanalima i Tisom. Razmatramo da ta luka bude kod motela „Šumice” ili na već postojećem čvoru kod Kleka.

 

  • Grad u očima Zrenjaninaca 

U cilju promocije grada pokrenuta je i akcija „Karavana” i lista „Zrenjanin” za najbolju turističku fotografiju. 

– Ideja da nam sami čitaoci i građani šalju najlepše slike Srednjeg Banata je, zapravo, nastala baš zbog promocije Zrenjanina. Kada se akcija završi, imaćemo najbolje slike za prospekt o našem gradu i niko neće reći da smo uzimali nečije slike „preko veze”, već će građani samo ukazati na lepote Zrenjanina. Bitno je kako svako od nas vidi grad u kojem živimo – zaključio je Dašić.

Suzana Kokavski