VOLONTERI KANCELARIJE ZA MLADE SVAKODNEVNO POMAŽU NAJSTARIJIM SUGRAĐANIMA

Humanost i empatija su veoma važni

Prvog dana po proglašenju vanrednog stanja Kancelarija za mlade je sve svoje kapacitete stavila na raspolaganje Gradskom štabu za vanredne situacije. Naši volonteri su aktivni cele godine i slobodno možemo reći da su bili svugde gde je bilo potrebno. Trenutno u svojim mesnim zajednicama više od četrdeset naših volontera svakodnevno učestvuje u pružanju pomoći pri kupovini osnovnih životnih namirnica, lekova i higijene za najstarije. Pored toga, pomagali su i u pripremi paketa za naše najugruženije sugrađane koje su potom i delili.
Nastavićemo da pomažemo našim sugrađanima dok god bude trajalo vanredno stanje, čiji kraj svi željno iščekujemo, kada ćemo moći da nastavimo sa svojim redovnim aktivnostima – poručio je Marko Miškeljin, član Kancelarije za mlade Grada Zrenjanina.

ODRŽATI FOKUS
Među volonterima je dosta učenika, osnovaca, srednjoškolaca ali i studenata koji su se stavili na raspolaganje sugrađanima i pomažu u svakom trenutku.
Sedamnaestogodišnja Nikolina Đokić, učenica srednje Medicinske škole volonter je u Mesnoj zajednici „Sonja Marinković” na Bagljašu. Predstavnica je Kancelarije za mlade i predsednica Unije učeničkih parlamenata koja je organizovala mlade volontere širom grada kako bi pomogli sugrađanima.
– Sve što imam da kažem jeste da mi je čast što sam deo ovako velikodušnog i humanitarnog projekta. Smatram da je u ovakvom trenutku najvažnije ostati fokusiran i pozitivan jer samo tako možemo opstati u ovoj maratonskoj borbi – kaže Nikolina Đokić.
Dragan Todorović ima 27 godina i završio je Višu tehničku školu. Kako je rekao, ovo mu nije prvo volontiranje, a pre ove situacije bio je deo mnogobrojnih volontiranja u vanrednim uslovima i humanitarnim akcijama.
– Za ovu akciju sam saznao preko Instagram naloga Kancelarije za mlade. Iako volontiram već duži niz godina ovo je ipak posebno iskustvo – iskren je Todorović.
Sugrađanka Ivana Arsenac studentkinja je Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” i trenutno volontira u Mesnoj zajednici „Veljko Vlahović” u naselju Bagljaš. Smatra da je pomoć starijima neophodna, jer su oni u ovom periodu najugroženiji.
– Humanost i empatija su naša poruka celoj zemlji i ovo je jedini način izlaska iz postojeće situacije – reči su ove devojke.

DUŽNOST MLADIH JE DA POMOGNU
Učenica srednje Tehničke škole, osamnaestogodišnja Darija Rastoder, svojim humanim radom volela bi da podigne svest mladih o trenutnoj situaciji.
Miloš Karavezić studira na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i ima važnu poruku za sve mlade u zemlji, ali i Gradu na Begeju.
– Smatram da je društvena dužnost nas madih da pružimo pomoć starijim sugrađanima u ovim vanrednim okolnostima. Ovom prilikom bih želeo da pozovem sve mlade Zrenjanince da se pridruže ovoj humanitarnoj akciji – poručuje Miloš Karavezić.
Osnovnu školu Petar Petrović Njegoš završava petnaestogodišnja Anastasija Đokić, koja je za naš list ispričala kako je počela da volontira.
– Ovo je moje prvo volontiranje i prvobitno sam došla kako bih pomogla svojoj sestri Nikolini, ali sam se vremenom zaljubila u pomaganje ljudima. U daljem životu sigurno ću još mnogo puta učestvovati u manifestacijama i događajima na kojima ću naučiti mnoge nove, bitne veštine. Potrudiću se da sebe i svoje vršnjake uključim u aktivnosti Kancelarije – objasnila je Anastasija Đokić.
Prvi put volontira i Dalibor Todorović, učenik srednje Elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla”. Prema njegovim rečima veoma mu je drago što se priključio i pomaže najstarijim sugrađanima svog grada.
– Za vreme dosadašnjih akcija naučio sam kako je to sarađivati u kolektivu i funkcionisati pod pritiskom. Zahvaljujem se gradu Zrenjaninu što je uključio i omladinu u ovu akciju, kao i Kancelariji za mlade koja nas je ovako dobro organizovala – rekao je Darko Todorović.

Miroslava Malbaški