VOZAČI NEZADOVOLJNI ČESTIM KVAROVIMA SEMAFORA U GRADU

Magistrala je najproblematičnija

Semafor koji se nedavno pokvario na Bulevaru Milutina Milankovića (magistrali) kod ulice Cara Dušana samo je deo gradskih problema sa svetlosnom signalizacijom. Kvarovi se dešavaju na najfrekventnijoj saobraćajnici magistrali, zatim i u drugim delovima grada, a građani se, osim na neispravnost žale i na dužinu trajanja zelenog svetla.
Iz Javnog preduzeća za urbanizam navode da su popravke semafora u toku.
Poziv za javnu nabavku za održavanje semafora u gradu završen je 12. marta, međutim i pre toga su ekipe bile na terenu i popravljale semafore, navodi direktor JP za urbanizam Jovan Cvetić.
– Sanirani su kvarovi na semaforima na uglu Stražilovske ulice i Bulevara Veljka Vlahovića, zatim Zdravka Čelara i Veljka Vlahovića i u ulici Nikole Tesle kod kafea „Papagaj”. Najveći problem je semafor na magistrali kod ulice Cara Dušana, tu je kamion udario u stub, uzdrmao ga i pokidao iz temelja pa je morala da se postavi nova armatura i novi temelj, koji mora da odstoji dvadesetak dana i više, zavisi kakvo je vreme. Kada sazri beton, onda može da se postavlja semafor. Instalacija je ostala.

ODABRANI IZVOĐAČI
On objašnjava da javna nabavka sledi tek nakon što se donese Program rada preduzeća i usvoji budžet grada, kao i da bi bilo dobro da ona počne ranije.
– U ponedeljak, 19. marta smo potpisali ugovor sa izvođačem i već u utorak se počelo sa radovima – napominje Cvetić.
Oni koji najviše vremena provode za volanom automobila imaju ozbiljne zamerke na rad semafora u gradu. Kada smo pozvali za komentar Aleksandra Alferova, vlasnika auto-škole „Saša plus”, rekao nam je da je upravo sa polaznicima časova vožnje razgovarao o semaforima koji ne rade.
– U Principovoj kod raskrsnice sa Radničkom ne rade dva semafora, na magistrali kod ulice Cara Dušana takođe, kao i na drugim ključnim mestima u gradu. Mnogo saobraćajnih nesreća se dešava zbog pokvarenih semafora – nezadovoljan je on. Napominje da je vožnja u gradu nebezbedna i zbog lošeg asfalta i rupa.
– Lično sam video kako su ilovačom popunjavali rupe kod OŠ „Sonja Marinković”, što je bruka, nema dugoročnih rešenja. Sada imamo mnogo tzv. prolećnih rupa jer su se povećale u toku hladnog vremena. To je trebalo sređivati pre zime.
Kritičkog mišljenja je i Slobodan Radaković, šef voznog parka taksi udruženja „I taksi navigator”.

KRATKO NA ZELENO
– Problemi sa semaforima u gradu su česti. Najproblematičnija je magistrala, a osim kvarova, nevolja je i što se jako dugo čeka na zeleno svetlo. Takođe se dugo čeka i u ulici Koče Kolarovoj, gde se dva semafora nalaze na samo 20 metara, kao i na pešačkom prelazu kod Žitnog trga – ukazao je Radaković.
U mesnim zajednicama grada kroz koje prolaze veće saobraćajnice saznajemo da su pritužbe građana na semafore sporadične. U MZ „Nikola Tesla” nije ih bilo, dok u MZ „Dositej Obradović” navode da je broj žalbi na probleme sa semaforima ranije bio veći, te da sada sugrađanima mahom smeta prebrza signalizacija, odnosno što zeleno svetlo jako kratko traje, i to naročito na semaforu na uglu Pančevačke i ulice Dositeja Obradovića.
U MZ „Veljko Vlahović” kažu da je kvar na raskrsnici Stražilovske i Bulevara Veljka Vlahovića od pre par nedelja vrlo brzo uklonjen.

  • 51 OSOBA POGINULA ZA ČETIRI GODINE
    Rizik stradanja u drumskom saobraćaju u Zrenjaninu pripada srednjim vrednostima rizika u Srbiji, pokazuje Izveštaj o osnovnim pokazateljima bezbednosti saobraćaja za Grad Zrenjanin, Agencije za bezbednost saobraćaja. Prema podacima ovog Izveštaja, od 2012. do 2016. godine registrovana je 1.721 saobraćajna nezgoda, a u toku te četiri godine u saobraćajnim nesrećama poginula je 51 osoba. Najviše stradaju vozači i putnici u putničkim vozilima, a posmatrajući prema uzrastu, najviše su ugroženi građani od 46 do 64 godina. Poredeći sa situacijom u celoj zemlji, pokazuje se da biciklisti u Zrenjaninu stradaju češće – 22 odsto poginulih u saobraćajnim nesrećama u našem gradu su biciklisti, dok je 10 odsto stradalih biciklista na nivou države.

M. Maričić