VREME MATURA: Mihajlo se zbirkom pesama oprostio od škole

– Ovom kratkom zbirkom pesama, sa dodakom par proznih tekstova, stavljena je tačka na jednu rečenicu životnog romana. Mala tačka najvrednijeg mastila koje je kapalo godinama. Neka ovo bude iskra koja će upaliti nalagano pruće budućnosti…
Ovako o knjizi „Uspomena“ govori njen autor, Mihajlo Manigodić, sada već bivši učenik zrenjaninske Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“, nosilac diplome „Vuk Karadžić“. On je na neobičan način, najviše stihom, govorio o vremenu koje je sada iza njega, ali uvek u njegovom srcu. Priprema se za završni ispit, a želi da upiše Gimnaziju u Novom Sadu, društveni smer.

– Miloš Crnjanski usadio je u mene jednu misao: da pisac ne treba da objašnjava svoje delo. Ovog puta, ne smem tu zakonitost da prihvatim. Iskoristio bih ovih par dsetina stranica da obeležom kraj jednog perioda mog stvaralaštva, ako mogu tako reći, kao i mog života. Takođe, i da se zahvalim svim divnim ljudima koji su svih ovih godina u moje srce ureziivali krupnim slovima svoja imena… Onih, koji su usadili u mene tu ljubav za pisanjem – kaže Mihajlo.
Saznajemo da mnogo duguje učiteljici Lidiji Golić, nastavnici Vesni Petrović, svim nastavnicima koji su mu davali podršku… Porodica, roditelji – uvek njegov „vetar u leđa“. Baka Ljiljanka je prvi kritičar i veruje u njega, a mlađa sestra Maša, „zagriženi“ sportista svima se hvali da je njen brat izdao knjigu. Mihajlo pohađa i muzičku školu od šste godine. Uči gitaru kod profesora Aleksandra Popovića. Tu su i drugovi iz školske klupe – Život nastavlja da teče, ali tu smo uvek jedni za druge – kaže nam ovaj mladi Zrenjaninac.
Knjiga može da se kupi u prodavnici knjiga „Teatar“.

M. Bečejac

(Opširnije u štampanom izdanju)