ZA LEPOTU I NEGU KUĆNIH LjUBIMACA BRINU LJUDI KOJI SU POSEBNO OBUČENI ZA TAJ POSAO

I kuce žele frizuru

  • Šišanje se radi zbog zdravstvenih razloga, postoji i oblikovanje frizure pasa koji idu na izložbe i koji se šišaju na određen način

Briga o kućnim ljubimcima ne podrazumeva samo šetanje, dresiranje, tretiranje protiv buva i krpelja. Danas se sve više naglašava i važnost tzv. gruminga – nege pasa (i mačaka) koja obuhvata četkanje, kupanje i šišanje. Te poslove rade profesionalni frizeri (grumeri) kojih sve više ima i u Zrenjaninu.
Mnogi i dalje podsmešljivo govore o „frizerskim salonima za životinje” verujući da se radi o hiru vlasnika koji „prate modu”. Međutim, mnogo ljubimaca živi u stanu sa vlasnicima što zahteva više brige oko životinje i promenu higijenskih navika. Takođe, sve su popularniji psi rasa maltezer i bišon, koji zahtevaju posebnu negu, kaže profesionalni grumer iz Novog Sada Neboša Bogdanov, koji dva puta nedeljno radi u salonu zrenjaninskog „Gama pet šopa”.
– Ove moderne rase spadaju u grupu pasa za pratnju i razonodu. Naročito su zastupljeni u 21. veku i žive u stanovima sa vlasnicima. Oni nisu psi koji se drže u dvorištu sa lovačkim psima – kaže Bogdanov i dodaje da je svim kucama potrebno održavanje.
Šišanje se najčešće radi zbog zdravstvenih razloga, mada postoji i oblikovanje frizure pasa koji idu na izložbe i koji se šišaju na tačno određen način.
– Zdravstveni problemi uglavnom počinju od kože. A da bi koža bila dobra i zdrava, dlaka treba da je lepa i negovana. Takođe, moraju redovno da se uklanjaju dlake oko noktiju, higijenske zone i ušiju, pogotovo kod pudli i onih pasa koji imaju padajuće uši i skloni su upali uha. To mora da se reguliše i kod veterinara. Osim toga, za svaku rasu postoji poseban način oblikovanja frizure – objašnjava naš sagovornik i dodaje da se mogu šišati i mačke, a da se sa njima radi opreznije budući da su pokretljivije i nepredvidive. On ističe da ponekad i vlasnici imaju neobične zahteve – na primer, žele farbanje ljubimca.
Šišanje traje u proseku od jednog i po do dva sata, a može i duže, u zavisnosti od dlake i ponašanja ljubimca. Savet Nebojše Bogdanova za one koji žele da im pas uvek bude sređen i da mu „svaka dlaka bude na svom mestu” jeste da se šiša jednom mesečno.
– Volim ovaj posao, a za njega sam se zainteresovao jer imam odgajivačnicu i održavam svoje pse za izložbe. Završio sam kurs i dosta seminara, između ostalog, i kod grumera iz inostranstva. Cene gruminga pasa zavise od veličine psa, rase i tipa frizure, a za obično šišanje patuljastih rasa potrebno je izdvojiti najmanje 2.000 dinara – ističe Bogdanov.

  • LJUBIMCI MIRNIJI OD VLASNIKA
    Nebojša se poslom grumera bavi skoro deceniju i kaže da do sada nije imao loša iskustva sa četvoronošcima. Jedinu zamerku ima na njihove vlasnike.
    – Vlasnici treba da shvate da pas mora redovno da se održava, a ne da ga kupaju samo kad je leto. Neki veruju da pas ne treba da se šiša dok ne napuni godinu dana, što nije istina, može se početi i sa štencima od tri meseca. Važno je da se krene što ranije kako bi se pas navikao na sređivanje. Tako će i grumer imati manje posla oko njega – savetuje Nebojša.

 

MILANA MARIČIĆ