ZAJEDNIČKI PROTIV STIHIJE: Prekogranični projekat

– Sa novom opremom i stečenim znanjima, rumunski i srpski deo Banata svrstali su se u regione najspremnije za reagovanje u vanrednim situacijama u ovom delu Evrope – rečeno je u četvrtak, 22. decembra, na završnoj konferenciji projekta „Zajedničko upravljanje rizicima od poplava”. Reč je o IPA programu prekogranične saradnje Rumunije i Srbije vrednom 828.080 evra, koji je sufinansirala Evropska unija.
Nosilac projekta bio je Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj „Banat“ sa sedištem u Zrenjaninu (RCR „Banat“), a partner sa rumunske strane bila je Međuopštinska razvojna asocijacija za upravljanje vanrednim situacijama „Adivest“ iz Temišvara.
– Projekat je započet u aprilu ove godine, a najveći deo budžeta opredeljen je za nabavku tehničkih sredstava – rekla je direktorka RCR „Banat“ Irena Živković na završnoj konferenciji u Hotelu „Vojvodina“.
Zahvaljujući projektu, srpska strana nabavila je četiri terenska vozila, dva multifunkcionalna vozila za reagovanje u vanrednim situacijama, tri kombinovana rovokopača-utovarivača, šest spasilačkih čamaca sa motorima, četiri mobilna agregata, šest mobilnih pumpi, deset muljno-otpadnih pumpi, 1400 metara samousisnih creva, pedeset šatora i osamdeset kompleta individulane za lica angažovana na zaštiti i spasavanju. Vrednost ove opreme premašuje 434 hiljade evra.

projekat-2