ZAJEDNIČKI TRANSMEDIJA PROJEKAT ZRENjANINKE I SLOVENKE DOBIO NAGRADU U PRAGU

Nikola Tesla kroz nove tehnologije

  • Nagrađene su učešćem u jednoj radionici u Nionu, u Švajcarskoj, gde bi trebalo da nastave sa razvijanjem projekta

Naša sugrađanka Sonja Božić i rediteljka Janja Glogovac iz Slovenije osvojile su nagradu za najbolji transmedija projekat „Teslafy.Me”, na Festivalu dokumentarnog filma East Doc Platform, u okviru selekcije Doc Tank za transmedija projekte. Festival je trajao od 6. do 12. marta u Pragu, koji organizuje praški Institut za Dokumentarni film i posvećen je filmovima koji dolaze iz centralne i istočne Evrope.
– Pre godinu dana sam u Njujorku, gde živim i radim, upoznala Janju Glogovac, koja se već deset godina bavi istraživanjem o Nikoli Tesli i radi na svom dokumentarnom filmu. S obzirom da se šest godina bavim transmedijom kroz svoje doktorske studije, praktičan rad i predavanje tog predmeta, došla sam na ideju da sa Janjom kreiram transmedija projekat – kaže Sonja Božić za „Zrenjanin”. – Na osnovu njenog dokumentarnog filma „Teslafy.Me” razvile smo i dodatne elemente kao što su interaktivni dokumentarac na vebu i virtuelnu realnost. Transmedija je pričanje priče na više različitih platformi, odnosno medija, koji kombinacijom daju jednu celinu. Ima interaktivni karakter i uglavnom zahteva aktivnije učešće gledaoca.
Prema Sonjinim rečima, u kategoriji Doc Tank učestvovalo je pet projekata, a predstavljanje se zasnivalo na desetominutnoj prezentaciji (sedam minuta prezenatcija, tri minuta pitanja žirija). Nagrađene su učešćem u jednoj radionici u Nionu, u Švajcarskoj, gde bi trebalo da nastave sa razvijanjem projekta.
– Program je bio lepo organizovan. Imale smo zanimljive radionice, sastanke sa potencijalnim producentima, distributerima, festivalskim selektorima, televizijskim kupcima, a uspele smo i da uživamo u lepotama Praga. Iako je Janja u završnim fazama rada na dokumentarnom filmu, ostali elementi projekta se još razvijaju, tako da će nam učešće u Švajcarskoj pomoći u tim koracima – ističe mlada i uspešna Zrenjaninka.

STUDIJE I POSAO
Sonja Božić završava doktorske studije na američkom Ohajo univerzitetu (School of Media Arts and Studies). Predaje transmediju na Montkler Stejt univerzitetu (Montclair State University) u Njudžerziju, kao i filmsku i televizijsku montažu u čuvenoj Novoj školi (The New School) u Njujorku.

I.ISAKOV