ZAPOSLENI U PROSVETI TRAŽE SVOJE PRAVO KOJE IM JE UKINUTO

Mali dugovi narasli do milionskih, škole ugrožene

Posle više od 110 dana, prošle srede, 27. novembra, odblokiran je račun Osnovne škole „Servo Mihalj” u zrenjaninskom naselju Mužlja. Tačnije, od 6. avgusta kada je blokiran zbog pravosnažne sudske presude o nezakonitom obračunu naknade za godišnji odmor u 2014. godini.
Zaposlenima u ovoj školi, njih 64, se dugovalo u proseku po 4.000 do 5.000 dinara, ali je, zbog nagomilanih sudskih i drugih troškova, iznos koji škola mora da plati narastao na 1,4 miliona dinara.
– Prva presuda u korist nastavnika bila je prošle godine, a onda su automatski na naplatu stigli i zahtevi ostalih radnika. Ni mi, niti Ministarstvo prosvete, nismo u roku od osam dana mogli to da isplatimo, pa je sve krenulo po zakonskoj proceduri, do izvršitelja. Nastavnici su 2016. godine tužili školu, jer je to bila jedina mogućnost, pošto Ministarstvo prosvete ne može da se tuži, a decembra 2018. godine, prva tužba je došla do Vrhovnog kasacionog suda i tada je rečeno da nastavnici imaju pravo. Sve tužbe su bile predate 2016. godine – kaže direktor škole Atila Molnar i dodaje da su nadoknadu dobila 62 nastavnika, a da će do kraja nedelje i preostala dva.

Nastava je bila redovna, roditelji su upoznati
Atila Molnar kaže da je o situaciji u školi bio upoznat Savet roditelja. Međutim, đaci ni u kom slučaju nisu bili oštećeni jer je nastava bila redovna. Nije bilo nikakvog štrajka. Gradska uprava je, kako nam je Molnar rekao, putem asignacije platila režijske troškove škole.
Ministarstvo koje „drži prosvetnu kasu”, platilo je nastavnicima sredstva koja su im bila ukinuta, sudske i troškove izvršitelja.
Više puta je škola u poslednjih nekoliko meseci bila blokirana, a Ministarstvo prosvete uspelo je da na vreme, ili nešto kasnije, plati troškove.
Još u martu, na konferenciji za novinare, Ranko Hrnjaz, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine upozorio je da je, zbog neodgovornih postupaka Ministarstva prosvete, veliki broj škola u blokadi ili će se tek naći, pošto je pravosnažnom presudom Vrhovnog kasacionog suda nedvosmisleno potvrđeno da su zaposleni u prosveti dobijali nezakonito umanjene nadoknade za korišćenje godišnjih odmora od 2008. do 2015. godine.
Žalbe Državnog pravobranilaštva na visinu troškova spora, dovele su advokate sindikata pred svršen čin – da prinudno naplaćuju svoja potraživanja, što automatski znači i blokadu računa škola. Kako je tada rekao, u pitanju su uplate sudske takse za sporove u roku od osam dana, a posle tog roka predmeti se predaju izvršiteljima na prinudnu naplatu, uz troškove koji premašuju presuđeni iznos.

Uvek su zaposleni „krivi”
Reagujući na situaciju u osnovnim školama, Hrnjaz nam je rekao da ispada da su zaposleni „krivi” što je Ministarstvo potrošilo više novca za ove sudske troškove nego za obračunate naknade za 2014. u skladu sa zakonom. A 97-98 odsto zaposlenih, kako on tvrdi, nije dobilo ono što im pripada jer nisu tužili. Direktori škola u Melencima, Lazarevu, Aradcu, Elemiru, Mužlji… nemaju predstavu kada će dobiti novac kako bi ispoštovali dobavljače ili izmirili obaveze prema zaposlenima za: otpremnine za penziju, jubilarne nagrade, putne troškove.
– Da bude još veće zlo, postoji realna opasnost da uskoro krene novi talas tužbi za potkradanje zaposlenih sa srednjom stručnom spremom (administrativni radnici, računovođe, domari) kojima plata nije povećavana u 2016. i 2017. godini u skladu sa uredbom i zakonom o budžetu. NSPRV je dobio pravosnažne presude koje dokazuju da ova kategorija zaposlenih nije dobijala ono što im pripada, a već duže vreme čekamo na prijem kod ministra prosvete po ovom pitanju kako bismo pokušali da ovaj problem rešimo bez suda. Nadamo se da će razum prevladati – naglasio je Hrnjaz.

  • ŠTA JE ISPLAĆENO
    Kako je u martu rečeno u NSPRV, u Novoj Crnji je zaposlenima potraživanje isplaćeno posle prve donete pravosnažne presude. U Zrenjaninu je isplaćeno zaposlenima u Predškolskoj ustanovi, jer je Grad osnivač. – Nije kriva ni lokalna vlast, nisu krivi ni direktori, krivo je Ministarstvo, u stvari, najviše Vlada koja je 2008. godine pokušala zaključkom da ukine Zakon kojim je prosvetnim radnicima ukinuto pravo na dva dana plaćenog godišnjeg odmora – podsetio je Hrnjaz.

M. Bečejac