OBUSTAVA RADA U POŠTI ZBOG NISKIH ZARADA

Pošiljke se primaju, ali bez garancije

Radnici zrenjaninske Pošte obustavili su rad u utorak. U velikoj sali u Pupinovoj ulici radi samo šalter na kojem građani mogu da preuzmu pošiljke koje su već stigle. Šalter za odašiljanje pošiljki (kao što su paketi i slično) radi, ali bez garancije roka dostave primaocu. Kako kažu zaposleni u šalter sali, razlog za obustavu rada su niske zarade.
– Sindikalna organizacija formalno ne stoji iza ovog štrajka. Obustava rada stvar je slobodne volje svih koji su se na nju odlučili – kažu radnici „Pošta Srbije”, jedinice u Zrenjaninu, koji su u štrajku.
Ovo je druga obustava rada poštanskih radnika u ovoj godini. Prva je bila krajem marta i prvih dana aprila.
Šalter Pošta Srbije u ulici Koče Kolarova (kod zgrade „Lesnine”) nije u štrajku. Uplate, prijem i ekspedicija pošiljki teku bez zastoja, ali, kako kažu zaposleni, nije sigurno hoće li biti blagovremeno prosleđeni iz glavne pošte u Pupinovoj.


Više prestoničkih medija objavilo je u utorak i sredu informaciju o obustavi rada u Poštama Srbije. Zajednička im je izjava Zorana Pavlovića, predsednika Samostalnog sindikata „Pošta Srbije” o tome kako ova sindikalna organizacija ne stoji iza obustave rada, ali podržava zahteve štrajkača, budući da od 15 hiljada radnika njih 11 hiljada mesečno zaradi između 32.000 i 39.000 dinara.
Povod za obustavu rada je neispunjenje dogovora sa republičkom Vladom, kojim je okončan martovski štrajk. Suština je u povećanju zarada za radnike sa najnižim koeficijentom, a i da se plate, u celini, linearno povećaju.
U sredu smo poslali upit u odgovarajuću službu „Pošta Srbije” sa pitanjima o eventualnim rezultatima štrajka. Do zaključenja lista odgovora nije bilo. Međutim, kasno popodne u sredu nezvanično se čula vest da je radnicima obećano povećanje zarada u nedefinisanom procentu početkom naredne godine.M. S-n.