ZAŠTITA VODOMERA I INSTALACIJA OD SMRZAVANJA

Izbeći havarije

U zimskom periodu adekvatna toplotna zaštita vodomera i unutrašnjih instalacija je jedini siguran način da se izgbegnu havarije u objektima, troškovi za njihovu sanaciju i prekid vodosnabdevanja – istakli su u JKP „Vodovod i kanalizacija” uz napomenu da svi sugrađani koji nisu zaštitili svoje instalacije to učine kako ne bi imali neželjenih posledica u ovim hladnim danima.
Niske temperature mogu prouzrokovati smrzavanja i ozbiljna oštećenja mernog uređaja i unutrašnjih vodovodnih instalacija u objektima.
– Potrebno je pre svega toplotno izolovati merne uređaje odnosno vodomere, a bitno je napomenuti da samo zavijanje vodomera u krpe ne predstavlja dovoljnu i sigurnu zaštitu, već je potrebno postaviti preko vodomera neki termoizolacioni materijal kao što su stiropor, daske, staklena vuna ili slama. Preporučujemo korisnicima da provere da li su poklopci na vodovodnim šahtovima dobro zatvoreni i da ih ne otvaraju na niskim temperaturama kako ne bi došlo do smrzavanja vodomera i vode u cevima. Dvorišne česme je preporučljivo isključiti u zimskom periodu – kažu u ovom komunalnom preduzeću.
Ukoliko ipak dođe do pucanja vodomera, korisnici treba da se obrate Službi naplate (kancelarija 1) u prostorijama Korisničkog centra u Petefijevoj 3 u Zrenjaninu, gde će im prema važećem cenovniku biti izdat predračun za baždarenje smrznutog vodomera, a nakon uplate tog iznosa biće zamenjen vodomer.
Sve dodatne informacije korisnici mogu dobiti na jedan od brojeva telefona Službe naplate 023/593-014 ili 023/593-015.
s. v.