ZAVRŠEN PROJEKAT RCR „BANAT“ O ZAPOŠLjAVANjU U SRBIJI I RUMUNIJI: Za razvoj pogranične regije

Nedavno je priveden kraju srpsko-rumunski projekat o poboljšanju zaposlenosti u Banatu – „Osnaživanje Banata kroz realnu potražnju” (Empowering Banat through Realistic Demand – EBRD). Sprovodi se u okviru Programa Evropske unije, a jedan od realizatora je Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj (RCR) „Banat“.
U okviru Projekta izrađena je Studija tržišta rada u Banatu sa akcionim planom i formiran je „Prekogranični savet za podršku i praćenje realizacije zajedničkog akcionog plana“. Takođe, održane su četiri petodnevne obuke za 80 nezaposlenih lica, u Zrenjaninu i Temišvaru. Organizovani su biznis sastanci „B2B“ u Zrenjaninu i sajam zapošljavanja u Temišvaru, gde je učestvovalo 40 kompanija i više od 100 nezaposlenih iz Srbije i Rumunije. Osim toga, izrađen je i interaktivni veb portal namenjen nezaposlenima i poslodavcima.
Kako ističu u RCR „Banat”, ovakvi rezultati osnov su za buduće projekte, koji su već spremni, i sastavni su deo izrađenog akcionog plana u okviru Projekta. Studija tržišta rada, koja je takođe urađena, pokazala je da Rumunija i Srbija imaju mogućnosti za saradnju u privredi i zapošljavanju, što će doprineti razvoju pogranične teritorije.
Projekat „Osnaživanje Banata kroz realnu potražnju” sprovodi RCR „Banat“ u partnerstvu sa privrednim komorama Srbije i Temišvara u okviru Intereg IPA programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije. Realizacija traje 12 meseci, a ukupni budžet je 233.975,07 evra.
Projekat su pomogle sve lokalne samouprave sa teritorije srednjeg Banata, Nacionalna služba za zapošljavanje, Srednjobanatski upravni okrug, Udruženje preduzetnika Zrenjanin, veliki broj preduzetnika i nevladine organizacije.
Završna konferencija Projekta održana je 26. avgusta u Hotelu „Vojvodina“.

 

L.Z.