ZAVRŠENO DEVETO MEĐUNARODNO TAKMIČENJE DUVAČKIH ORKESTARA: Gran pri zrenjaninskom „Diksilend benduˮ

Trodnevno međunarodno takmičenje duvačkih orkestara – „Begej fest”, koje je uz poštovanje svih epidemijskih mera deveti put održano u Kulturnom centru od 23. do 25. oktobra, završeno je u nedelju revijalnim programom i dodelom priznanja. Grand pri – specijalna nagrada pripala je Diksilend benduˮ Muzičke škole ,,Josif Marinkovićˮ koji vodi Branislav Gagić, predsednik Udruženja duvačkih orkestara Vojvodine. Gagić je dirigent i „Gradskog duvačkog orkestra Zrenjanin“ , a u Muzičkoj školi predaje trombon.

Prvu nagradu dele Duvački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) iz Kikinde, Novosadski trubači Boška Krdžavca, Brass pilićiˮ Muzičkog centra Pančevo i Gradska muzika Herceg Novi.

Ovogodišnji Begej festˮ smo održali u oktobru, iako on najčešće bude u junu. Svesni smo izazova i rizika koje trenutna situacija nosi i zato smo odlučili da smanjimo i broj gostiju i učesnika. Dobar deo programa odvijao se onlajn, putem društvenih mreža. Izostao je završni defile orkestara, trodnevno muzičko nadmetanje svedeno na jedno veče, ali smo zadovoljni kako je sve proteklo – istakao je Branislav Gagić.

Prema njegovim rečima ovo je jedan od najznačajnijih muzičkih festivala, a gde god u svetu da se Zrenjaninci pojave zna se da dolaze iz centra orkestarske muzikeˮ.

M.Malbaški