ZAVRŠENO OSMO MEĐUNARODNO TAKMIČENJE DUVAČKIH ORKESTARA:„Begej fest” uz zvuke Orketstra MUP-a Srbije

Trodnevno Međunarodno takmičenje duvačkih orkestara – „Begej fest”, koje se osmi put održavalo u Zrenjaninu, od 21. do 23. juna, završeno je sinoć spektakularnim koncertom Orkestra Ministarstva unurtrašnjih poslova Srbije u Kulturnom centru kojim je dirigovala profesorka Dragana Jovanović, sa Fakulteta muzičke umetosti u Beogradu. Takmičili su orkestri iz Mađarske, Rumunije i Srbije u dečjoj, omladinskoj, kategorijama za odrasle i otvorenoj, a sinoć su proglašeni najuspešniji orkestri i uručene diplome i zahvalnice.

Nevreme, koje je sinoć zahvatilo i naš grad, odložlo je defile i koncert koji je trebalo da bude održan na platou ispred Vodotornja, ali smo u Kulturnom centru, pre koncerta Orkestra MUP-a Srbije, čuli i zajedničko izvođenje najboljih orkestara, kojima je dirigovao Branislav Gagić, šef Gradskog duvačkog orkestra Zrenjanin.

Tokom „Begej festa” je u Hotelu „Vojvodina“ održana i Šesta regionalna konferencija WASBE za centralnu i istočnu Evropu, kojoj su prisustvovali predstavnici duvačkih asocijacija i orkestara iz osam zemalja: Sevrene Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Rumunije, Bugarske i Srbije. Po prvi put je održan i seminar za dirigente, pod vođstvom dr Jožefa Čikote, potpredsednika Svetske asocijacije za simfonijske orkestre i ansamble – WASBE, koji je bio i na čelu takmičarskog žirija.

Organizatori Osmog „Begej fest” su WASBE i Gradski duvački orkestar Zrenjanin, uz podršku Kulturnog cetra i pokroviteljstvo Grada Zrenjanina. Na svečan način je manifestaciju otvorio pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, u petak, 21. juna, a posetiocima su se obratili, u ime organizatora, Braislav Gagić i mr Branka jajić i koja je bila i voditeljka „Begej festa”, zajedno sa Marijom Aleksić, učenicom Muzičke škole „Josif Marinković”.

Prvog festivalskog dana je održana koncert Vojnog orkestra iz Niša, a u subotu uveče koncert Duvačkog orkestra iz Kešteleta, iz Mađarske, kada su dr Jožef Čikota i Vladislav Milošev, menadžer GDO Zrenjanin uručili zahvalnice učesnicima.

B.J.

Foto: B.J.