ZBRINJAVANJE IZBEGLICA: Grade se novi stanovi

– Čak i sa impresivnim tempom od prosečnih 5,7 rešenih stambenih problema dnevno, što možda zvuči impresivno, za zbrinjavanje oko milion prognanika koji su iz republika bivše Jugoslavije utočište našli u Srbiji, trebaće još 17,5 godina. Gradilište koje posećujemo je deo regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, poznatog kao „Sarajevska inicijativa“ sa međunarodnim finansiranjem. Program je započet 2005. godine, Hrvatska ga je 2009. stopirala na par godina, a sada se realizuje u punom kapacitetu. Vrednost kompletnog projekta je 500 miliona evra od čega Srbija povlači 300 miliona.

Ovo je izjavio Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije koji je danas, sa gradonačelnkom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, posetio gradilište zgrade sa 11 stanova na lokalitetu u ulici Franje Kluza, u mesnoj zajednici „Berbersko-Bolnica“, neposredno uz nedavno useljene stanove namenjene socijalnom zbrinjavanju. Vrednost zgrade sa 11 stanova, koju je projektovala diplomirni inženjer arhitekture Marija Milovančević, je 274.053 evra, a rok za završetak je april 2018. godine.

Izgradnja stanova za izbeglice Gerginov i Janjic_resize

– Komesarijat za izbeglice i prognana lice veoma je visoko ocenio napore gradske administracije na stambenom zbrinjavanju izbeglica. Do kraja naredne gdine biće izgrađeno još 40 stanova u Pančevačkoj ulici i 20 u Kleku, čime će nivo sredstava povučenih iz međunarodnih fondova biti povećan sa 100 na 300 miliona dinara. Razume se, grad je lokacije kompletno infrastrukturno opremio. Zadovoljan sam i kvalitetom radova koje izvode radnici predzeća KEJ iz Valjeva, a ne treba zaboraviti da u gradu i u ovo zimsko vreme ima još dosta gradilišta – izjavio je gradonačelnik Janjić ovom prilikom.

Pored izgradnje stanova Komesarijat za izbeglice finansirao je i kupovinu kuća u selima i donirao dosta građevinskog materijala.

M. S-n.