„Zelene šape” planiraju veliku akciju

Terapeutski psi

Iz tomaševačkog Udruženja ljubitelja životinja i prirode „Zelene šape” stiže najava nove akcije koja se tiče obuke pasa koji bi mogli da se koriste u terapeutske svrhe. Saradnju na ovom projektu dogovorili su sa humanitarnom organizacijom za regionalnu podršku osobama sa invaliditetom, malignim i retkim bolestima „Srbija velikog srca”.
Kako najavljuju aktivisti „Zelenih šapa”, ideja je da napušteni i spašeni zlatni retriveri i labradori, koji se zbog svoje prirode i dresiraju da budu terapeutski psi, budu obučeni da pružaju podršku osobama sa invaliditetom. Reč je o spašenim, vakcinisanim, čipovanim i sterilisanim psima, pripremljenim za udomljavanje. Plan je da organizacija „Srbija velikog srca”, u saradnji sa dva centra za obuku terapeutskih pasa u inostranstvu, pokrene projekat školovanja već kvalifikovanih osoba za dresuru pasa.
Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča donet je u martu 2015. godine, međutim Srbija još uvek nema nijednog licenciranog instruktora koji bi mogao da dresira pse za ovu namenu, a potpuno obučeni pas veoma je skup. Udruženje slepih i slabovidih Srbije „Beli štap” kupilo je pre nekoliko godina, u okviru projekta, prvog psa vodiča – Astora.
Svi koji žele da pomognu projekat „Zelenih šapa” i „Srbija velikog srca” mogu se javiti ovim udruženjima putem njihovih Fejsbuk stranica.

M. M.