ŽITIŠTE: Pravoslavni izvori i izložba o grmečkoj koridi

U Domu kulture u Žitištu sinoć je, 11. put, održana manifestacija „Pravoslavni izvori“. Učestvovali su SKD „Prosvjeta“ iz Garešnice, Izvorna gupa „Kordun“ iz Inđije, Udruženje „Sana“ – Stara Pazova, Pevačka grupa „Perućićani“ – Vojka, KUD „2.oktobar“ – Žitište, a organizator je Zavičajno uduruženje „Podgrmeč“ – Žitište.

– Ovo je manifestacija koja čuva tradiciju. Naše Udruženje se bavi i humanitarnim radom. Nedavno smo klupama opremili pet škola u Krupi na Uni. U poslednje tri godine pomogli smo na razne načine ljudima u Banatu – Zrenjaninu i Žitištu, ali i u Sanskom Mostu, Krupi na Uni i Oštroj Lici. Ukupna vrednost te pomoći bila je 30.000 evra – rekao nam je Duško Kočalka, predsednik „Podgrmeča“.

Pre početka akademije, u holu obnovljenog Doma kulture otvorena je izložba „Istorijat grmečke koride” autora Dragana Divjaka koji je skupio građu o tradicionalnoj borbi bikova koja se održavala od 1772. godine, ali je sada prekinuta. On je izrazio uverenje da će se sledeće godine poznata korida ponovo održati na starom mestu, gde je i počela.

DSCN6585

DSCN6586

M.B.