ŽITIŠTE PRODAJE ODMARALIŠTE CRNOJ GORI, HOĆE DA GA NAPRAVI U SRBIJI

Talase menjaju planinom

Uoči zasedanja žitištanske Skupštine, 31. januara, predstavnici lokalne opozicije usprotivili su se nameri opštinske vlasti da proda opštinsko odmaralište u Bijeloj, u Crnoj Gori. Mirća Lelea, Jelena Sij, Irena Ristić, Vlado Kovačević, Duško Kočalka, Petar Zrilić, Ljubinko Petković, Katinka Niković, Branislav Eskić, Miljana Nikoli i Ljubica Belović u dopisu predsednici Skupštine, Dragani Petković, traže da se o tome građani izjasne na referendumu.
– Objekat u Bijeloj treba da ostane u vlasništvu Opštine, kako bi se i dalje omogućilo letovanje deci školskog uzrasta, sportistima, penzionerima i drugim građanima. Pitanje njegove eventualne prodaje treba smatrati referendumskim i omogućiti da se o tome izjasne sami Žitištani – navedeno je u dopisu predstavnika Lige socijaldemokrata Vojvodine – Partije ujedinjenih penzionera Srbije, „Vreme je za bolje”, „Metla 2020 – POKS – Dosta je bilo”.
Mitar Vučurević, predsednik Opštine Žitište veli da su predstavnici opozicije zakasnili sa pomenutim predlogom i da se, najblaže rečeno, radi o nepoznavanju problematike ali i nepotrebnom zbunjivanju javnosti.
– Neki od tih odbornika opozicije pre par meseci podržali su naš predlog o tome šta treba činiti sa odmaralištem u Bijelom, a zbog brojnih okolnosti koje nam sada, kao vlasniku, ne idu u korist. Oni su se složili da objekat u Crnoj Gori prodamo na osnovu procene nadležnog procenitelja i, jasno, po osnovu zakona ponude i potražnje, ali ne manje od iznosa između 650 i 700 hiljada evra. Takođe su se složili da ni cent ne sme biti potrošen za drugu svrhu osim da bude uložen u izgradnju odmarališta na nekoj lokaciji u Srbiji.
Za taj iznos na Divčibarama ili Zlatiboru mogli bismo da pribavimo duplo veći objekat, koji bi se koristio tokom cele godine, a ne samo letnjim mesecima. Boravak na planini ljudima iz ravnice koristan je i kao odmor na moru. Sa pomenutom sumom obezbedili bismo smeštajni kapacitet sa tri zvezdice i tako pružili mnogo bolje uslove gostima. Da ne govorim da bi u svojoj državi mogli mnogo bolje da kontrolišemo rad odmarališta – rekao nam je u ponedeljak Mitar Vučurević, sugerišući da odbornici i lokalna javnost ni u jednom trenutku neće biti zakinuti za informaciju o toku postupka prodaje odmarališta u Bijeloj i pribavljanju objekta na Divčibarama i Zlatiboru.

Z. Dedić