ŽIVANKO RADOVANČEV: Prelevmani nedovoljna zaštita proizvođača i prerađivača mleka

Vlada Srbije juče je produžila važenje zaštitnih taksi, takozvanih prelevmana za uvoz mleka i mlečnih proizvoda (do kraja godina). Mada se strahovalo da Vlada odugovlači sa odlukom jer postoje naznake iz EU da bi, ako prelevmani na mleko opstanu, Brisel mogao privremeno da zabrani uvoz srpskog sezonskog voća, do toga nije došlo.

Magistar Živanko Radovačev, direktor „Mlekoprodukta” odazvao se molbi da prokomentariše jučerašnju odluku Vlade i kako će se ona odraziti na stanje u domaćem stočarstvu i industriji prerade mleka.

– Zadovoljan sam spremnošću nadležnih da čuju naše probleme, da nastoje da pomognu domaćem stočarstvu i spasu ga propasti. Samo zahvaljujući tome u Srbiji uspevamo kako tako da preživimo posledice evropske krize tržnih viškova mleka.

U Evropskoj uniji primarna proizvodnja nosi najmanje 35 procenata tereta krize, industrija prerade mleka pomaže koliko može, dok se iz fondova EU i budžeta svake njene članice ponaosob, rešava najveći deo problema. U Mađarskoj litar mleka košta samo 23 evrocenti, ali zato tamošnja vlada na svakih hiljadu isporučenih litara proizvođačima prebacuje 90 evra, dakle devet evrocenti po litri. U pojedinim zemljama EU farmeri su oslobođeni plaćanja električne energije, nadoknađuju im se troškovi za skladištenje i čuvanje viškova mleka i sira, izmišljaju razni načini i traži opravdanje da se lokalnim farmerima pomogne.

Kod nas u Srbiji, međutim, do sada je najveći deo tereta iznela industrija prerade mleka. Mi nismo insistirali na sniženju otkupne cene mleka iako 80 odsto svojih proizvoda kupcima nudimo maltene na stalnim akcijama sniženja cena, od deset do 15 procenata. Pokušavamo da zaštitimo domaću proizvodnju jer svi vidimo da barijere koje postavlja naša država, kada su mleko i mlečni proizvodi u pitanju, nisu dovoljne. U prvih pet meseci 2014. Srbija je uvezla 3920 tona mleka i prerađevina, u 2015. uvoz je težio 6.200 tona, a ove godine, do kraja maja, uprkos prelevmanima odnosno uvoznim taksama uvezeno je ukupno 8400 tona mleka i prerađevina. S druge strane, zbog konkurencije iz EU, u državama iz okruženja koje su tradicionalni kupci mleka i prerađevina iz Srbije, plasman naših proizvoda smanjen je za 60 odsto. Tamo naše proizvode izvoze maltene ispod proizvođačke cene, tek koliko bi izvukli uložena sredstva. Situacija je jako složena i teška za prerađivače mleka, a kako ćemo iz nje izaći, biće poznato vrlo brzo. Sudeći po stavovima velikih fabrika jedna od mogućnosti je i da u Srbiji otkupna cena mleka ubuduće bude niža nego što je sada – rekao nam je danas Živanko Radovančev, direktor „Mlekoprodukta”.
Z.D.

mlekoprodukt sir kackavalj proizvodnja