ZLATNI SRPSKI I ZRENJANINSKI VAZDUHOPLOVNI MODELARI

Leteli do evropskog vrha
Reprezentacija Srbije koju su, pored Radoja Blagojevića (AK „Vojka”), Andrije Pešića (AK „Trstenik”), Slavka Savića (AK „Nova Pazova”), Stevana Janovića (AK „Sombor”) i Branka Bijelića (AK „Ving”), činila i tri člana Aero kluba „Zrenjanin”, naši sugrađani Živa Kovački, Svetozar i Bojan Gostojić, osvojila je prvo mesto u generalnom plasmanu na Evropskom prvenstvu u vazduhoplovnom modelarstvu koje je protekle nedelje održano u Mađarskoj.
Sa šampionata nadomak grada Senteša, naši najbolji avio modelari vratili su se sa četiri odličja. Osvojili su ekipno zlato u klasi f1B (gumenjaci), u istoj kategoriji, ali u pojedinačnoj konkurenciji Svetozaru Gostojiću pripalo je srebro. Srbija je ekipno bila druga u kategoriji f1C (penjači), zahvaljujući izvanrednom nastupu Žive Kovačkog i Branka Bjelića koji su u jakoj konkurenciji bili četvrti odnosno peti. Pobedničkom učinku ekipa Srbije u generalnom plasmanu doprineli su i članovi srpske ekipe u kategoriji f1A (jedrilice na povlačenje) koji su kao tim bili 12-ti u konkurenciji 25 reprezentacija i 76 takmičara.

01 20180803 leteli vazduhoplovni modelari
Na prvenstvu u Mađarskoj učestvovalo je, inače, 195 takmičara iz 27 evropskih država, a zabeleženo je 1.138 startovanja modela.
– Ne znam za veći uspeh naših vazduhoplovnih modelara. Očigledno smo dobro radili i pripremili se za takmičenje i, kao što to u svakom sportu biva, verovatno imali i nešto sportske sreće. U kategoriji slobodno letećih modela – gumenjaka – Srbija je lane bila svetski prvak, a sada je samo potvrdila taj uspeh. Našem rezultatu u generalnom plasmanu doprineo je i učinak Žive Kovačkog i njegovih kolega iz reprezentacije koji su u domenu F1C (penjači) osvojili drugo mesto – rekao nam je u ponedeljak Svetozar Gostojić napominjujući da reprezentacija u klasi F1A (jedrilice) među najmlađima i da joj uspesi tek predstoje.
Takođe reprezentativac u klasi gumenjaka, 19-godišnji Bojan Gostojić, sin našeg sagovornika, evropski prvak i vicešampion sveta u juniorskoj konkurenciji, u Sentešu je morao da se zadovolji 21. mestom u pojedinačnoj konkurenciji.

01 20180803 leteli gostojici, porodično do evropskog trona
– Bojan je ove godine završavao srednju školu i pripremao se za upis na fakultet. Takmičenja su mu bila u drugom planu, ali verujem da će uskoro nadoknaditi propušteno kada je naš sport u pitanju – kaže Svetozar Gostojić.
Do kraja godine srpske modelare očekuju domaća takmičenja, kao i međunarodna u okviru svetskog kupa. Sledeće godine, u oktobru, na redu je Svetsko prvenstvo u Kaliforniji (SAD), kada će srpski modelari imati priliku da brane titulu svetskog prvaka u klasi f1B (gumenjaci), ali i da potvrde druge evropske uspehe iz Senteša.

  • Porodično na takmičenja
    Slađana Tomić Gostojić na velika takmičenja redovno prati sina Bojana i supruga Svetozara. Putovanja na „utakmice” modelara Gostojići smatraju mini godišnjim odmorom. U Mađarskoj ona je bila zadužena za fotografisanje naših reprezentatica, a fotose koje je objavila na svom fejsbuk profilu koristimo i zaobjavljivanje u „Zrenjaninu”

Z. Dedić