ZORAN LjUBOTINA, DIREKTOR TURISTIČKE ORGANIZACIJE ZRENjANINA, o „DANIMA PIVA”

Bogat program za dobar provod

Zrenjaninska kulturna scena je ovog leta puna događanja. Sve se odvija na otvorenom, centar grada je oživeo… Organizatori programa su Grad Zrenjanin, Turistička organizacija, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”, Kulturni centar i IP „Medioa 023”, a podršku pruža, kao i uvek, kompanija „Gomeks”. Blizu su i „Dani piva” koje preporučuje posetiocima i magazin „Diplomacy&Commerce”, a nedavno je ova manifestacija dobila mesto i na evropskoj mapi, u rubrici „Festivali pića”. O predstojećim „Danima piva” razgovaramo sa Zoranom Ljubotinom, direktorom Turističke organizacije.

Da li je sve spremno za „Dane piva”?
– Pripreme su u završnoj fazi, smatram da, uz lepo vreme i maksimalnu bezbednost, uz angažovanje svih gradskih službi, možemo da ugostimo sve koji budu rešili da se druže sa nama u poslednjoj nedelji avgusta. Ponudićemo zabavu za sve generacije, osim muzičko-scenskog programa, tu su kulturno-umetnički, naučni, sportski, dečiji, multimedijalni programi, na više od 20 lokacija u gradu i okolini. Zrenjaninska filharmonija i ove godine zauzima počasno mesto, doći će i zvezde estrade, sa Lepom Brenom na čelu. Ugostićemo prijatelje iz susedne Mađarske u okviru Festivala „Tradicije i kulture”, uz već tradicionalan „Zlatni kotlić” na Trgu slobode. Treći Međunarodni naučni simpozijum o pivu održaće se u Hotelu „Vojvodina”, uz ispunjeno obećanje da ćemo imati Zrenjaninsko pivo na promociji.

Spremate li neka iznenađenja za publiku, odakle i koliko posetilaca očekujete?
– Uoči zvaničnog otvaranja, 26. avgusta, gradu će se predstaviti Gradska muzika i mažoretkinje iz Herceg Novog u defileu posebno priređenom za ovu priliku. Besplatno za naše sugrađane (na osnovu prijava u Turističkom informativnom centru), organizovaćemo vožnje Begejom turističkim brodićem, kao i vožnje panoramskim autobusom (sa 65 mesta) – razgledanje grada i okoline prema utvrđenom itinereru (6 vožnji u 2 dana). Postavka industrijskog nasleđa – „Muzej piva” na keju, biće otvorena za sve organizovane grupe, uz pratnju našeg turističkog vodiča. U saradnji sa kompanijom MISS YU imaćemo polufinalni izbor za „Mis Srbije”, u nedelju, 1. septembra, u 20.30 časova… Na „Danima piva” očekujemo veliki odziv publike i da premašimo brojke od prošlih godina.

Završena je „Banatska bajka”, komentari su različiti…
– „Banatska bajka” je u finišu i smatram da je izuzetna manifestacija koja beleži treću godinu postojanja, sa mnogo dobrih programa, iz večeri, u veče, u Gradskoj bašti, od 6. juna do 20. avgusta. Ove godine smo malo izmenili koncepciju, oživeli smo taj predivni prostor, i Bašta je svake večeri puna, traži se stolica više. Osim toga, „Banatsku bajku” smo i izveli iz grada, promovišući naša sela i njihove manifestacije, uz našu bogatu programsku šemu, muziku, scenu, binu, ozvučenje, naše sugrađane koji u velikom broju putuju sa nama i oduševljeni su ponudom u Belom Blatu, Despotovcu, Farkaždinu, Tarašu, Orlovatu, Stajićevu, Čenti.

Da li je ostvaren cilj „Korzo festa”, koji se u centru održava već 9. put?
– Istraživanja koja smo sproveli u prethodnom periodu, pokazala su značaj i potencijale glavne gradske ulice. „Korzo fest” smo vratili na velika vrata i uživali celo leto u dobrim koncertima, predstavama i programima za sve uzraste. Potrudićemo se da sledeće godine bude još bogatiji program, sa koncertima o kojima će se pričati.

Živahno je i na Peskari, kao i na izletištu kraj Tise…
– „Gradsko more” je poseban doživljaj za mnoge Zrenjanince – naročito uz dobru pripremu, lep program otvaranja 15. juna, uz sportska takmičenja na novim uređenim terenima, mobilijar za proširenu plažu… Za sve one koji više vole reku, organizujemo dešavanja na izletištu na Tisi – porodična, kamperska, sportska, gastronomska, uz novi mobilijar, novu talpu sa dečjim bazenom i ponudom restorana i barova.

Branka Jajić