ZRENjANIN PONOSAN NA 130 GODINA DUGU TRADICIJu KUGLANjA, A JUBILEJ JE DOSTOJNO OBELEŽEN

Ko jednom uzme kuglu u ruke, više je ne ostavlja…
Plivanje, veslanje, atletika i tenis obeležili su sportski život u Velikom Bečkereku pre više od stotinu pedeset godina… A onda su se nekadašnji stanovnici našeg grada zainteresovali za kuglanje… Bilo je to sve popularnija zabava, te je još 1899. godine Velikobečkerečki biciklistički klub izgradio kuglanu. Ali, za početnu godinu kuglanja u našem gradu istoričari ističu 1887.
Tim povodom nedavno je u Narodnom muzeju Zrenjanina organizovana izložba posvećena 130. godišnjici kuglanja u Velikom Bečkereku, Petrovgradu, Zrenjaninu a održana je i tribina.

DVA AKTIVNA KLUBA
Od zabave do takmičenja u kuglanju, protekle su godine. A od nekadašnjih 20 – 30 kuglaških klubova danas su u Zrenjaninu aktivna samo dva – „Banat” i „Kristal”.
– Kuglanje se u našem gradu omasovilo tek posle izgradnje parketnih dvorana za gumene kugle – priča Siniša Onjin, kustos istoričar u zrenjaninskom Muzeju. – Prva takva kuglana izgrađena je u gostionici „Beli golub”, 1933. godine, u Hotelu „Beograd” počinje da radi 1934, a u gostionici „Feketić”, 1935. godine. U Petrovgradu je od 1934. do 1937. godine osnovano devet klubova, „Građanski”, „Banat”, „Napredak”, „Švebiše”, „Petrovgrad”, „Olimpija”, „Radnički”, „Trgovački” i „Vojvodina”. Ekipa „Građanskog” je prva osvojila gradsku ligu.
Sve više žena se zainteresovalo za ovaj sport, što je krunisano susretom između „Olimpije” i „Trgovačkog” 25. juna, 1936. godine u kuglani Hotela „Beograd”. Rezultat je bio 72:45 za Olimpiju, a najbolja kuglašica Vajs je oborila 23 čunja. Jedino je „Švebiše”, Klub pripadnika nemačke nacionalnosti, nastavio rad aprila 1941. godine.

TROFEJI NAPUNILI VITRINE
U posleratnom periodu, kako je zabeleženo, u Zrenjaninu su bili aktivni sledeći kuglaški klubovi: „Banat” („Železničar”), „Bordarac” „Vatrogasac” (DVD „Proleter”), „Vuljan („Metalac”), „Građevinac” („Radnik”), „Dijamant”, „Žarko Zrenjanin”, „Zanatlija („Građanski”), „JNA”, „Kristal”, „Petefi”, „Pivarac”, „Poštar”, „Radnički”, „Tekstilac”, „Trgovački”, „Udarnik” („Drvodeljac”), „Šumica”. Masovno se kuglalo tada u gradu na Begeju, a pet klubova je imalo i ženske ekipe – „Banat”, „DVD”, „Zanatlija”, „Kristal” i „Udarnik”.
– Kuglaški klub „Banat” je osnovan 22. aprila, 1934. godine – podseća Dušan Popadić, sekretar KK „Banat”. – Tada je bilo drugačije, svaki igrač je imao po 18 hitaca, a to je bio narodni način. U vitrine Kluba su za pet godina stigla četiri pehara. Nakon promene imena u „Železničar”, ubrzo nastavlja ponovo pod imenom „Banat”. Posle izgradnje savremene kuglane, 1986. godine, u Klub dolazi sve više članova, a od 2009. do 2016. kadeti i juniori su osvojili 16 medalja na svetskim prvenstvima. Tokom 130 godina ovim sportom su se bavile mnoge generacije koje su ostavile svoj pečat i trag. Naša je želja da mlade zainteresujemo za ovaj sport i da im prenesemo iskustvo i znanje, kako bi ostvarili što bolje rezultate. „Banat” se nalazi u „Dr Vase Savića”, broj 2 i ovo je prilika da pozovemo decu koja imaju između deset i dvanaest godina da dođu u našu Školu kuglanja.

REPREZENTATIVCI I ŠAMPIONI
Kuglaški klub „Kristal” je osnovan 1946. godine, ima mušku i žensku seniorsku ekipu i podmladak – pionire, kadete i juniore.
– Mnogi i ne znaju da se u našem gradu kugla već 130 godina – kaže Bosiljka Božić, sekretarka Kuglaškog kluba „Kristal”. – Čim toliko vremena postoji, verovatno je jako bitno. KK „Kristal” osnovan je pre 70 godina, iznedrio je mnogo reprezentativaca, kao i svetskih šampiona. U periodu od 2004. do 2013. podmladak „Kristala” je osvojio šest medalja na svetskim prvenstvima. U okviru Kluba radi Škola kuglanja za decu. Podmladak i seniorke vodi Marija Kresović, stručni trener, magistar sporta. Juniorke su prvakinje, a seniorke vicešampionke Srbije. Ovo je sport koji iziskuje izuzetnu energiju i ljubav. Zato, kada se jednom uzme kugla u ruke, nikada se više ne ostavlja.
Poslenici kuglanja u Zrenjaninu veruju, na osnovu rezultata podmlatka, da kuglašice i kuglaše koji su ostavili zlatni trag u istoriji ovog sporta ima ko da nasledi. Povodom jubileja im je zahvalnice uručila Vukosava Đapić, sekretarka Sportskog saveza Grada Zrenjanina.

 

1 - А OSTOJIC, BOZIC I POPADIC

1 - D Zahvalnice za kuglaske pregaoce

1 - C PUBLIKA NA TRIBINI

  • NAJTROFEJNIJI KUGLAŠ
    Goran Ostojić je najtrofejniji kuglaš Zrenjanina. Prvak države je bio 12 puta, 11 puta je osvajao Kup države, a od 2009. do 2015. godine je sa pet svetskih prvenstava doneo tri zlata i dve bronze.

 

  • ONI SU OSTAVILI ZLATNI TRAG
    U istoriji zrenjaninskog kuglanja zlatni trag ostavili su Goran Ostojić, Gorinka Kovrlija Erski, Irena Kaločaj, Margita Tot, Marija Grujin, Irena Šejmeši, Hajnalka Milosav, Radovan Vlajkov, Miša Mošorinski, Mara Erski… Ali, i treneri, Tibor Kaločaj, Tibor Kiš, Petar Kazi, Svetozar Grujin, Marija Kresović, Dragan Fatović i drugi.

 

  • SVETLA BUDUĆNOST
    Kuglaški podmladak Zrenjanina ima svetlu budućnost. Najmlađi zaljubljenici kuglanja u kontinuitetu osvajaju medalje na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Medalje na svetskim prvenstvima za pionire, kadete i juniore su osvojili Radinka Rupel, Marija Gajin Kresović, Ksenija Milosav, Marjana Milošev, Jelena Petrović, Slobodan Simonović, Dalibor Popov, Radovan Vlajkov, Božidar Jurišić, Sanela Milosav, Ana i Vesna Boškov i Olivera Čikoš.

BRANKA JAJIĆ