ZRENJANINAC SEBASTIJAN KEREKEŠ O SVOM MUZIČKOM RAZVOJU I USPEŠNOJ KARIJERI

Rešio sam da se prepustim i živim muziku

Talentovanog i svestranog muzičara, bubnjara „Nevernih beba” Sebastijana Kerekeša, koji se kroz detinjstvo navikao na nadimak Seba, neki od sugrađana pamte kao dečaka sa folklora koji je svirao udaraljke; drugi kao horskog pevača duhovne i svetovne muzike; treći kao uspešnog klarinetistu, zatim i strastvenog košarkaša. Sva svoja iskustva i znanja Sebastijan Seba pretočio je u sviranje bubnjeva i komponovanje muzike.
Sarađivao je sa mnogim muzičarima – svirao je u grupama „Raskršće”, „Super confusion”, „Oružjem protivu otmičara”, „Burning circle”, „Zana”, u tribjut sastavima „ABBA”, „Queen” i „Guns & Roses”, kao i sa pevačima i muzičkim zvezdama: Sašom Vasićem, Vukašinom Brajićem, Aleksandrom Radović, Slobodanom Trkuljom, Bojanom Stamenov, Sašom Kovačevićem, Bojanom Marovićem, Lejlom Hot, Aleksandrom Ribakom, Zakom Smithom, a kao važan projekat izdvaja saradnju sa Goranom Gump Forest Milojevićem. Od pre tri godine je bubnjar „Nevernih beba”. Nedavno je sa grupom pevača, sportista, novinara i glumaca snimio pesmu za spot „Ljubav uvek vraća”, posvećenu volonterima koji su pomagali u vanrednoj situaciji.
– Uživam u ovakvim akcijama! Radim ih iz srca i radujem se kada trud rezultira pozitivno – poručuje Sebastijan Kerekeš. Za naš list govorio je o detinjstvu, odrastanju, školovanju i karijeri.

LJUBAV PREMA MUZICI PREVAGNULA
– Kao dete sam voleo kompjutere i zanimalo me je programiranje, ali plašila me je ideja da provodim mnogo sati ispred ekrana. Košarka je bila jednaka ljubav. Idol mi je bio američki košarkaš Majkl Džordan, koji se tih godina povukao, pa je nekako iz moje perspektive taj sport gubio veličinu koju je on donosio na teren – priča Sebastijan.
Bavio se i foklorom, a takođe je svirao tarabuku i tapan.
– Nisam se proslavio kao igrač, ali sam voleo da drugima zadajem dobar tempo, da igraju iz srca. Folkloraška karijera mi je ostala u lepom sećanju – druženja, putovanja, negovanje tradicije na pravi način – priseća se naš sagovornik.
Ljubav prema muzici potom je nastavio da neguje u Muzičkoj školi, na odseku za klarinet.
Pevao je u školskom, kao i u crkvenom horu „Prepodobni Rafailo Banatski”, a izvođenje duhovne muzike mu je, kako kaže, otvorilo mnoge vidike.
– Ni sam ne znam kako me je neko ubedio da klarinet i saksofon imaju sličnosti, ali mogu reći da sam klarinet ipak zavoleo. Život ne bih mogao da zamislim bez godina provedenih u muzičkoj školi. Dobro je poznato da muzičari vole da pričaju samo o muzici, a toga je tamo bilo u izobilju. Svirali smo od jutra do mraka, nekada školski program, ali ipak malo više muziku za našu dušu. Klarinetsku karijeru završio sam nakon srednje muzičke škole. Iako mi je fascikla bila puna nagrada sa takmičenja, nisam mogao sebe da zamislim u ulozi pedagoga ili člana nekog orkestra – objašnjava sagovornik.

UNUTAR CENTRIFUGE
Dalje školovanje nastavio je u Beogradu – delom na džez akademiji, a većim delom, kako kaže, kroz život, na ulici. Sebastijan je, sazrevajući, shvatio da je život muzičara van svih pravila i logike. U tom periodu mnogo se izdešavalo u životu ovog mladog umetnika.
– Sa ove tačke gledišta sve ima logiku, ali tada mi ništa nije bilo jasno. Telefoni su zvonili, ponude bivale sve bolje, mojoj sreći nije bilo kraja. Sa 19 godina sam bio član grupe „E-Play”, a tokom turneje sa njima delovalo mi je kao da sam ubačen u veš mašinu tokom centrifuge. Sa bine u hotel, posle doručka u kombi, stiže se pred večeru, tonska proba, presvlačenje i opet bina – priča Sebastijan Kerekeš.
Iz tog perioda u sećanju mu je ostao nastup sa grupom „Super confusion” u Londonu, na svetskom takmičenju mladih autorskih bendova. Kerekeš je predstavljao Srbiju u gradu iz kojeg su krenuli mnogi velikani moderne muzike i, kako kaže, to je za njega bilo nestvarno iskustvo koje pamti i danas.

ISKAKANJE IZ ZONE KOMFORA
Kako popularni bubnjar ističe, kroz svoje muzičko sazrevanje nikada nije davao etikete muzičkim žanrovima – tokom karijere bavio se mnoštvom njih.
– U svakom stilu sam pronalazio nešto za šta bih se uhvatio, neka vratanca koja bi mi dala šansu da razumem šta je to što trenutno slušam. Svaki muzički stil ima svoje vrline, a poznavanje svih žanrova nikako nije mana. Iskakanje iz zone komfora je veliki korak u napredovanju. Verujem da je raznovrsnost kojom vladam u muzici i dovela do poziva „Nevernih beba” – navodi naš sagovornik, ističući kako su mu iskustva koja je stekao sa ovom grupom veoma značajna.
– Ove godine izlazi njihov prvi album na kojem sam svirao, kao i dokumentarni film o 25 godina postojanja benda. Raduje me činjenica da će moj muzički doprinos biti utkan u nove pesme ovog sastava – naglašava bubnjar „Nevernih beba”.
Kerekeš smatra da je život muzičara buran, nepredvidiv, uzbudljiv i veoma naporan. Kako kaže, 16 godina aktivnog muzičkog života nosi za sobom mnoge neprospavane noći, odricanja i energije poklonjene publici, što je istovremeno predivno i odgovorno. Međutim, veliko iskustvo sa scene donelo mu je i specifičan uvid u muziku današnjice, koju redovno prati.
– Muzička industrija konstantno raste. Ponekad je teško ispratiti promene koje se dešavaju, ali internet nam je dao mogućnost da čujemo sve na svetskom nivou – kaže popularni Seba i dodaje da je predivna činjenica da se onlajn može čak i zasvirati sa ljudima iz svih krajeva sveta.
Mladim muzičarima koji žele da se prepuste ovim vodama, Seba savetuje da je rad na sebi najbolja investicija.
– Bavite se onim što volite na način koji vam prija. U muzici nema pogrešnog puta ako slušate sebe. Stvarajte svoju muziku, pišite istoriju – poručuje Kerekeš.

  • KORISNA IZOLACIJA
    Zatvaranje u dom tokom vanrednog stanja za našeg sugrađanina nije predstavljalo problem već mogućnost da uradi stvari koje su dugo čekale da se završe.
    – Ovaj čudan period me je podstakao da završim studio u Zrenjaninu, što mi je omogućilo da pored koncerata sa poznatim izvođačima, mogu da radim i na muzici koja mi se godinama taložila u glavi. Koristim dane izolacije na idealan način, snimam svoju muziku, a radim i za druge umetnike. Završavam snimanje bubnjeva za novi album zrenjaninske grupe „Kanal tvid”, radim audio-video prezentacije velike bubnjarske kompanije „Oriollo”, čiji sam i zastupnik, zatim vežbam svakog dana, slušam muziku i odmaram od višegodišnjeg sviranja bez pauze – priča Sebastijan Kerekeš. Priznaje da bi ubuduće voleo više da radi na stvaranju muzike.

Miroslava Malbaški

Foto: Zoran Orčik, Marina photography i arhiva ,,Nevernih beba“