ZRENJANINSKI „LUKSOL” PRILAGODIO SE NOVIM ZAHTEVIMA TRŽIŠTA

Ništa se ne prepušta slučaju

U ovom preduzeću odlučili su da, po staroj recepturi, pokrenu proizvodnju gela za suvo pranje ruku. On se već krajem marta našao na tržištu i vrlo brzo je našao put do potrošača i pokazao se veoma efikasnim

U ovom preduzeću odlučili su da, po staroj recepturi, pokrenu proizvodnju gela za suvo pranje ruku. On se već krajem marta našao na tržištu i vrlo brzo je našao put do potrošača i pokazao se veoma efikasnim
Pandemija korona virusa zaustavila je poslovanje mnogih preduzeća, ali nije u velikoj meri omela zaposlene u zrenjaninskom „Luksolu” da nastave sa radom. Kako ističe direktor Dejan Rajić, vreme u kojem živimo postavilo je preduzeću na čijem je čelu veliki izazov, ali ponosno dodaje da su svi zaposleni reagovali na pravi način.
– Sakupili smo sve resurse, sačinili krizni plan i po njemu se upravljali i radili. Vanredna situacija nikome nije prijala, to je stanje u kojem je sve drugačije: nijedna procedura više ne važi, sve okolnosti su promenjene, postavlja se potpuno novi sistem. Svima je bilo tako, niko tu nije prošao jednostavno i bez ozbiljnog angažovanja, pre svega mislim na nas koji smo radili. Oni koji nisu radili, najbolje znaju kako im je, a ja verujem da im je daleko teže – ističe Dejan Rajić, direktor „Luksola”.
Prema njegovim rečima, proces proizvodnje u „Luksolu” bio je redovan, bez zastoja. On naglašava da je do sirovina bilo poprilično teško doći, ali da je sektor nabavke uspešno savladao sve izazove, pre svega zbog dobrih partnerskih odnosa koje ima sa dobavljačima i većinom kupaca.
Srbija je tokom vanrednog stanja počela je sa proizvodnjom respiratora, lekova koji su ključni u borbi sa korona virusom, zaštitnih maski, vizira, kao i sredstava za dezinfekciju. „Luksol” se odlučio da, po staroj recepturi, pokrene proizvodnju gela za suvo pranje ruku, koji je vrlo brzo našao put do potrošača i pokazao se veoma efikasnim.
– Već pre kraja marta gel smo plasirali na tržište, a danas ga ima na svim kioscima, u bolje snabdevenim prodavnicama, apotekama. Najprodavanije su bočica i tuba od 100 mililitara, a pakovanje od 360 mililitara sa dispenzerom i kesica od pet mililitara su prihvaćeni kod ugostitelja i svih uslužnih delatnosti u kojima dolazi do kontakata među ljudima. Taj proizvod je vrhunski, ne lepi se, nema grudvice, pa iako sadrži 70 odsto alkohola, zbog svog sastava neguje ruke i posle više upotreba u toku dana – objašnjava Dejan Rajić.
Vlada Republike Srbije donela je posebne propise o tome kako će privredni i proizvodni sektor nadalje funkcionisati, a u „Luksolu” saopštavaju da će se svih mera pridržavati.
– Posvećeni smo očuvanju dobre radne atmosfere i zdravlja zaposlenih u našem kolektivu. Svaki član tima nam je mnogo važniji od profita, a u skladu sa tim, ne želimo ništa da prepustimo slučaju. Dakle, sve što je do nas, mi činimo. Takođe se trudimo da svakog pojedinca edukujemo i utičemo na njegovo odgovorno ponašanje i van kolektiva – objašnjava generalni direktor.
Za oporavak privrede i ekonomije važne su podsticajne mere koje je donela republička Vlada, a naš sagovornik smatra da su podrška i pomoć države više nego dobrodošli, naročito u situaciji u kojoj se sada veliki deo privrede nalazi.

  • USKORO NOVI PROIZVODI
    Zrenjaninski „Luksol”, koji je osnovan 1884. godine, u nekadašnjoj Jugoslaviji bio je poznat po „Top balzamu”, „Antiperutinu”, raznovrsnim šamponima i tečnim sapunima, po „Helenton” proizvodima za negu kose. Čuven je i sapun „Maršal” koji je, kažu, koristio i Tito. U ovom preduzeću najavljuju da će, osim već afirmisanih i traženih proizvoda, uskoro tržištu ponuditi i parfeme, farbe za kosu i kozmetku za negu lica i tela.
    – Radimo na novim proizvodima koji će obradovati naše potrošače, jer želimo da širimo pozitivnu energiju. Mislim da ćemo novom grupom proizvoda – gelovima za tuširanje prijatnih mirisnih nota, učiniti baš to – navodi Dejan Rajić i dodaje da kupci gelove već mogu da pronađu u „Persu” marketima, kao i da se će uskoro oni prodavati i u drugim trgovinama.


M. Malbaški