ZRENJANINSKI PRIVREDNICI I STOČARI NA SAJMU POLJOPRIVREDE

Da se razmene iskustva i skrene pažnja na probleme

Nedostaje nam malo više podsticaja kada je reč o kvalitetnim grlima. Za pedigrirano grlo dobijamo 25, a za nepedigrirano 20 hiljada dinara, što je mala razlika – ističe Peter Čorba
Među brojnim privrednicima i poljoprivrednicima na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede predstavile su se i zrenjaninske kompanije „Konzul – Ameropa grupa”, „O&M inženjering” i „Almeks, kao i Peter Čorba, stočar iz Mužlje, osvajač mnogih priznanja koja ni ove godine nisu izostala.
– Trinaest godina zaredom učestvujem na Sajmu, a ove godine sam osvojio dve zlatne medalje – za kravu i junicu. Apsolutni šampion sam bio 2010, a 2014. sam osvojio „Zlatno zvono” koje najboljem proizvođaču mleka dodeljuje Poljoprivredni fakultet. Drago mi je što pokazujemo da i mi u Banatu imamo čime da se pohvalimo kada je reč o uzgoju krava simentalske rase, iako je na ovim prostorima dominantnija rasa holštajn – objašnjava Peter Čorba.
Privrednici i poljoprivrednici se susreću i sa brojnim problemima, pa apeluju na nadležne da ne ostaju nemi na njihove molbe. Sajam je idealna prilika da se razmene iskustva, ali i skrene pažnja na ono što ih muči.
– Stočari i ratari se često međusobno raspravljaju, posebno kada je reč o državnoj zemlji. Stočarstvo je donedavno bilo u opadanju i to se videlo. Primer je izvoz bikova koje niko neće da kupuje. Slično je i sa mlekarstvom – kvalitetno mleko niko ne otkupljuje i ne plaća po pravoj ceni. Nedostaje nam malo više podsticaja kada je reč o kvalitetnim grlima. Za pedigrirano grlo dobijamo 25, a za nepedigrirano 20 hiljada dinara što je mala razlika. Ne smeju se zaboraviti mali proizvođači, jer ne možemo svi da radimo megalomanski – ističe Čorba i dodaje da je Srednjobanatski okrug dobar primer kada je o podsticajima za stočare reč.
Kompanija „O&M inženjering” sa sedištem u industrijskoj zoni „Jugoistok” u Zrenjaninu vodeća je u projektovanju, proizvodnji, montaži, puštanju u rad i održavanju procesne opreme u industriji hrane za ljude i životinje, veštačkog đubriva, hemijskoj i industriji građevinskog materijala i skladištenja sirovina i obnovljivih izvora energije.
O učešću na Sajmu i saradnji sa Gradom Zrenjaninom razgovarali smo sa Mirkom Ugrenovićem, direktorom i vlasnikom te firme.
– Prisutni smo na Poljoprivrednom sajmu više od decenije i smatramo da nam je ovde mesto. Ove godine se predstavljamo standardnim paketima a iz naših inženjersko-proizvodnih kapaciteta u Zrenjaninu permanentno izlaze tehnička rešenja kako za kompletne fabričke sisteme, tako i za pojedine delove sistema, proizvodnih linija i opreme po sistemu ključ u ruke. One se bave proizvodnjom stočne hrane, premiksa i pet fuda i silosnog su kapaciteta. Prošle godine smo realizovali i nekoliko uspešnih projekata čime smo ispunili plan. Mi smo jedna od prvih domaćih firmi koja je prepoznala Zrenjanin kao odlično mesto za razvoj biznisa, posebno u oblasti agrara. Zato smo kompaniju pozicinonirali u žitnici, gde imamo bogat izvor sirovina – istakao je Ugrenović.

PREDSTAVLJENA NAJNOVIJA MEHANIZACIJA
Na Sajmu je uzela učešće i pančevačka kompanija „Almeks” koja je vlasnik zrenjaninske firme „IPOK”. Godinama promovišu svoje proizvode i lider su u prodaji kombajna, traktora i druge poljomehanizacije.
– Skoro 20 godina učestvujemo na Sajmu i uvek se trudimo da predstavimo dostignuća u oblasti poljoprivredne mehanizacije. Imamo veliki izbor traktora, mašina za žetvu, kombajna, telehendera… Naša mehanizacija je dostupna svim gazdinstvima, prilagođavamo se njihovim potrebama i finansijama – rekao je Aleksandar Živić, menadžer prodaje poljoprivredne mehanizacije.

M. MALBAŠKI & Ž. MIŠIĆ