ZRENJANINSKI ROK TRIO OSVOJIO SIMPATIJE PUBLIKE I ŽIRIJA NA OVOGODIŠNJEM IZBORU ZA PREDSTAVNIKA SRBIJE NA PESMI EVROVIZIJE

Inspiracija ne bledi ni posle 13 godina

Iz našeg grada poteklo je mnogo kvalitetnih izvođača. Iako se muzička scena „proredila”, ne manjkaju bendovi kojima možemo da se ponosimo. Očigledno je da se i drugima sviđa žešći rok zvuk koji Banat „izvozi”. To se pokazalo i na izboru za predstavnika Srbije na Pesmi Evrovizije. U finalu tog takmičenja nastupili su i Zrenjaninci okupljeni u grupi „Empati soul prodžekt” (Empathy Soul Project). To su: Nenad Radaković (vokal i gitara), Rade Radojčić (bas gitara) i Igor Veličković (bubnjevi). Oni su se takmičili sa svojom pesmom „Indigo”.

DOBAR START ZA MLADE MUZIČARE
Njihova muzička priča krenula je početkom 2010. godine kad su kao „kaver” bend izvodili strane alternativne rok pesme. Nakon nekog vremena opredelili su se za autorsko stvaralaštvo. Tada se i originalna postavka sastava znatno izmenila.
Prvi susret sa velikom scenom imali su 2016. godine na „Bunt rok festivalu”. Tada su osvojili drugo mesto sa pesmom „Killing the muse” u konkurenciji 180 sastava.
– To nam je bila početna tačka na sceni alternative. Za ovih trinaest godina postojanja stalno eksperimentišemo i istražujemo nove muzičke pravce – kaže Rade Radojčić, basista benda.
Na njihov muzički ukus uticale su strane grupe kao što su „D Kjur” (The Cure) i „Kings of Lion” (Kings of Lion). Najviše su bili inspirisani i stvarali nakon završetka neke ljubavne veze, što su i motivi njihovih pesama.
– Uglavnom su prvo dolazili melodija i ritmovi od pevača Nenada, a nakon toga tekst. Sve to je nastalo u nekom trenutku naših života i bilo je inspirisano našim tužnim ili srećnim raspoloženjem. Svaka pesma ima neku priču iza sebe – kaže Rade.
Iako su se mnoge stvari izmenile od početka njihove muzičke karijere, naš sagovornik ističe da su za sviranje uvek pronalazili vreme i mesto. Oni su dobri prijatelji, a svaka zajednička avantura samo učvršćuje njihovo drugarstvo. Osim muzike, svaki od njih ima posao. Rade je pravnik, Nenad se pronašao u sferi digitalnog marketinga, dok je Igor preduzetnik, ima sopstvenu firmu.

A ŠTA AKO USPE?
Ideja da se ohrabre za evrovizijsko takmičenje, potekla je od Nenada. On je video reklamu i poslao neophodan materijal na pravu adresu. Kako kažu, nisu ni mislili da će im se pružiti šansa, pogotovo zbog vrste muzike koju sviraju, a koja dosta odstupa od evrosong pesama.
– Ideja je bila suluda. Mi nikada nismo ni pratili Evroviziju, čak ne smatram ni da smo blizu tog muzičkog sveta. Ne spadamo u neki popularni žanr koji se sada sluša – kaže naš sagovornik.
Trio smatra da svako takmičenje donosi neponovljivo iskustvo jer im se pruža mogućnost da upoznaju nove ljude, drugačije stvaralaštvo i stil.
– Za nas je nastup na izboru za pesmu Evrovizije bio nešto posebno. Videli smo kako se realizuje taj događaj. Sve je bilo maksimalno organizovano, postojale su tačne satnice, nekoliko generalnih proba. Tačno se znalo ko šta radi, gde se kreće, gde stoji. Nije bilo mesta za greške i tehničke smetnje – otkriva nam Rade.
Trema u mnogome može potpuno da poremetiti planove bilo kojeg izvođača. Ipak, Rade tvrdi da je odlična organizacija doprinela da se potpuno opuste i zaborave na nervozu.
– Bilo je neke početničke treme koja svakoga zahvati, ne može se od toga pobeći uvek. Međutim, posle generalnih proba sve je to prošlo. Kada smo prvi put izveli pesmu u polufinalu osećali smo se kao da smo neke ostvarene svetske zvezde sa više od dvadeset godina iskustva. Loša organizacija, satnica koja se stalno pomera, oprema koja nije ispravna, mogu negativno da utiču na izvođače. Ali kada sve teče po planu, panika prođe i samo se prepustite publici i svom bendu. Kada svirate pred toliko ljudi to je neki poseban osećaj koji ne mogu ni da opišem, verovatno samo drugi muzičari razumeju – naglašava sagovornik lista „Zrenjanin”.
Članovi benda kažu da je njihov favorit bio pevač Džipsi, za kojeg ističu da poseduje zavidne vokalne sposobnosti. Takođe hvale i novosadski „Gift”.
– Sve je neočekivano bilo kad smo ušli u finale, tada nam više nije bila bitna pozicija koju ćemo osvojiti, da li će to biti prvo ili jedanaesto mesto. Prolaskom u završnicu, ispunili smo naš cilj. Bilo nam je nezamislivo da smo se tako visoko kotirali u konkurenciji umetnika koji su već ostvareni i imaju podršku na društvenim mrežama. Bilo je i onih koji su uložili dosta novca u svoj nastup, a nisu prošli u završnicu takmičenja. Ipak, pobrojali smo i dosta glasova žirija i bili smo među top tri ocenjenih izvođača – objašnjava Radojčić. Osim što su učestvovali na brojnim festivalima, smeši im se još angažmana.
– Morali smo neke nastupe i da odbijemo, najviše zbog privatnih obaveza. Poslovne još nekako i mogu da se srede, ali privatne ne. Još uvek neke planove ne smemo da otkrivamo, ali aktivno radimo na još jednoj pesmi i spotu za nju – ističu muzičari.

RADI ŠTA TE RADI
Stvarati, raditi i zarađivati uvek je bio izazov za sve grupe. Problem nastaje ukoliko publika ne prepoznaje rad i trud. Kako kaže Radojčić, često se međusobno šale da će ih želja da imaju alternativnu grupu dovesti do granica psihopatije.
– Jako je teško biti alternativni bend i svirati svoju muziku. Dosta loših stvari se dešava na polju muzike, ali uprkos tome mora postojati volja i izdržljivost. Ta odlučnost nas motiviše da guramo dalje i radimo ono što volimo. Ovakve stvari mogu samo još više da učvrste naš rad ali i drugarstvo – smatra Rade.
Stanje zrenjaninske scene se dosta promenilo, prema njegovom mišljenju, u smislu da su mnogi lokalni sastavi prestali da postoje u periodu od 2014. do 2018. godine.
– Sećam se da smo jednom pobrojali 22 aktivna benda pre nekih devet godina. Sada ako mogu da nabrojim samo dva, tri koja aktivno rade – ističe Radojčić.
Ipak njihova poruka za kraj je motivišuća – svirajte svoje i bez obzira na sve ne dižite ruke od snova, jer nikad ne znaš šta novo i dobro može da ti se dogodi.

Aleksandra Ilijev
Foto: Privatna arhiva benda