ZRENJANINSKI SOCIJALNI FORUM: Pomozimo sugrađanima sakupljačima

Sakupljači sekundarnih sirovina u riziku su da se zaraze virusom korona jer nemaju zaštitnu opremu, saopštava Zrenjaninski socijalni forum (ZSF). Pozivaju sve koji žele da doniraju zaštitnu opremu i sredstava za ličnu higijenu našim ugroženim sugrađanima. Treba da se obratiti ZSF-u (064/13-12-851, agitprop@zsf.rs ili putem Fejsbuka) ili Naseru Ajetiju, koordinatoru za sakupljače sekundarnih sirovina na telefon: 061/204-39-37.

Od proglašenja pandemije virusa korona televizijske kanale preplavila su uputstva o merama zaštite i prevencije. Na građane se apeluje da budu u samoizolaciji, a ako smo ipak primorani da napustimo svoje domove, apeluje se da koristimo zaštitne rukavice i poveze za nos i usta. Međutim, pojedini ljudi nisu u mogućnosti da se pridržavaju ovih uputstava. To su sugrađani koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina i na taj način zarađuju kako bi prehranili svoje porodice. Mahom su to naši sugrađani romske populacije koje prate razne negativne predrasude u javnosti. Sada su u riziku da se zaraze i od virusa korona – navode u ZSF-u.

Sakupljači sekundarnih sirovina inače nisu prepoznati od strane države kao radnici pa tako i ne ostvaruju nikakva prava koja proizlaze iz radnog odnosa. Nemali broj sakupljača sekundarnih sirovina nema ni socijalnu niti zdravstvenu zaštitu jer nema ko da ih posavetuje kako da to ostvare. Zato često dolaze u situaciju da, kada se razbole, nemaju zdravstveno osiguranje kako bi pokrili troškove svog lečenja – kažu u ZSF-u.

Zrenjaninski socijalni forum zato moli sve solidarne građane koji u svojim malim šivaonicama šiju zaštitne maske, da doniraju manji broj zaštitne opreme i sredstava za ličnu higijenu našim sugrađanima koje je država označila kao nevidljive.

– Takođe, kako bi se olakšalo prikupljanje plastične ambalaže, svako od nas bi u svom domu mogao da razdvoji ambalažu i posebno je odloži. JKP „Čistoću i zelenilo“ molimo da pri skupljanju otpada ne sklanja tu ambalažu koja je jedini izvor zarade nekim porodicama.

Ova situacija može da bude povod da se u budućnosti sprovede inicijativa za postavljanje dostupnih (a ne kao do sada zaključanih) PET kontejnera kao i organizovanje sakupljača sekundarnih sirovina da se izbore da budu prepoznati kao radnici – nadničari.

Skupljači sekundarnih sirovina su ekolozi na terenu – ističe ZSF.

M.M.