ZRENJANINSKIH VAZDUHOPLOVACA SVE MANJE U ČLANSTVU AEROKLUBA „ZRENJANIN”

Klečke zbog „Ečke”

U Aeroklubu „Zrenjanin” dogodila se „čistka”. Pravo da budu njegovi članovi osporeno je 20-torici ovdašnjih sportskih pilota, veteranima vazduhoplovnog sporta, intelektualcima i uglednim preduzetnicima. „Crveni karton”, pored ostalih, dobio je i bivši gradski čelnik, zatim i dugogodišnji aktivista Kluba, instruktor jedriličarstva i pilotiranja, stručnjak pod čijim se budnim okom tokom pola veka u visine vinulo na desetine mladih Zrenjaninaca.
„Šut karta” spremljena je, takođe, i prvaku države u jedriličarstvu 2015. godine, poznatom hirurgu i profesoru medicinskog fakulteta. Odlukom Upravnog odbora, već 4. januara klupsko članstvo osporeno je pojedincima koji klupsku članarinu za 2018. nisu platili do 31. decembra, odnosno onima koji se lane nisu odazvali pozivu rukovodstva Kluba da pomognu pri čišćenju hangara, održavanju zelenila ili uklanjanju snega sa prilaza upravi Aerodroma „Ečka” i prostorijama Kluba.


– Oni su isključeni zbog grubog kršenja odredbi Statuta Aerokluba „Zrenjanin”, neplaćanja članarine i neučestvovanja na zakazanim radnim akcijama Kluba. Vreme provedeno u klupskom članstvu ne štiti od isključenja zbog neaktivnosti. Zato i postoje mehanizmi u Statutu AK „Zrenjanin” (kao i u svakom drugom sportskom udruženju) kako bi Klub nesmetano funkcionisao u sadašnjem trenutku, konkretno u 2019. godini, a ne u 1969. Aktivnost članova je od suštinske važnosti za život kluba – rekao nam je u pilot Vladimir Bulat iz Beograda, proteklih 14 meseci predsednik AK „Zrenjanin”, naglašavajući kako će konačnu odluku o isključenju doneti Skupština ovog sportskog udruženja. Ukoliko se, jasno, ljudi iz Kluba odstranjeni odlukom Upravnog odbora, na to budu žalili Skupštini.
Deo prognanih, kako nezvanično saznajemo, na Skupštini će ipak pokušati da ospori odluku Upravnog odbora. Vele da je članarina neznatni izdatak u odnosu na ono što su potrošili školujući se privatno za pilota, kupujući avion, plaćajući „kiriju” aerodromu „Ečka” za držanje letelice u njegovom hangaru. U tom kontekstu tričavih 1.500 dinara neplaćene članarine nikako ne može da bude razlog za isključenje. Tim pre što su im klupski zvaničnici svojevremeno savetovali da ne žure sa uplatom članarine, s obzirom da je račun Kluba u blokadi.


– Čovek koji stalno govori da je vazduhoplovstvo skup sport i da onaj ko njime hoće da se bavi, to zadovoljstvo mora da plati, da je socijalizam prošlost na aerodromu, sada poziva u nekakve dobrovoljne radne akcije čak i ljude koji su odavno načeli sedmu deceniju života. Pa za sat, dva vremena koliko bi uklanjali paučinu iz hangara, šišali travu ili lopatali sneg, svako od nas isključenih, a relativno mlađih, može da zaradi dovoljno novca i plati osobu koji bi taj posao bolje i brže završila. Ne, razlozi za naše isključenje nisu oni koji se zvanično navode. Ne zaboravite da je Aeroklub „Zrenjanin” formalno stopostotni vlasnik Aerodroma „Ečka” i njegovih neslućenih ekonomskih potencijala. Možda je to pravi razlog nastojanja da se Zrenjaninci izbrišu iz članstva AK „Zrenjanin”. Možda nam se zbog toga postavlja ova klečka – rekao nam je jedan od isključenih, zamolivši nas da mu ovog puta ne objavljujemo ime.
Uprava Aerokluba Zrenjanin još nema datum održavanja Skupštine, ali nam je obećano da će redakcija našeg lista o tome biti blagovremeno obaveštena.

 • Dva aerokluba, a jedan zastupnik?
  Pored AK „Zrenjanin”, čiji je zvanični zastupnik od 29. decembra 2017. godine, Vladimir Bulat od sredine 2012. vodi i Aeroklub „Falkons”, čije je sedište takođe u Zrenjaninu, a adresa glasi Zrenjaninski put bb. Po svemu sudeći reč je o grešci, odnosno o Beogradskom putu bb, što je zvanična adresa aerodroma „Ečka”, sedišta istoimenog privrednog društva, ali i Aerokluba „Zrenjanin”.
  Za razliku od AK „Zrenjanin” čiji je račun i u utorak bio blokiran, računi AK „Falkons” i Aerodroma „Ečka” DOO su aktivni.

 

 • Jubilej i veterani
  Aeroklub „Zrenjanin” nastavlja tradiciju i pravni je sledbenik „Aerokluba” koji je u Velikom Bečkereku osnovan 23. decembra 1929. godine. Ako Bulat i njegovi saradnici nastave da „treniraju strogoću” , teško da će iko od veterana vazduhoplovnog sporta u Zrenjaninu za deset meseci prisustvovati eventualnoj proslavi 90-godišnjice osnivanja Kluba.

 

 • Niko se nije žalio
  – Vazduhoplovnom savezu Srbije (VSS) se do sada niko nije obraćao da ima ikakav problem u vezi sa članstvom u Aeroklubu Zrenjanin – odgovorio nam je gereneralni sekretar Željko Ovuka, na upit da li Vazduhoplovni savez zna šta se događa u zrenjaninskom aeroklubu, čija uprava iz Kluba tera ljude sa impozantnom karijerom u srpskom vazduhoplovstvu i vazduhoplovnom sportu.

 

 • Major prvi isključen
  Zlatanu Ivanoviću zvanom Major, oficiru u penziji, bivšem vojnom pilotu i dugogodišnjem klupskom predsedniku (1992 – 2006), Bulat i njegovi istomišljenici prvom su, pre skoro godinu, uskratili članstvo u AK „Zrenjanin”. Entuzijasti koji je za angažman u domaćem i zrenjaninskom sportskom vazduhoplovstvu dobio brojna priznanja, i koji je sredinom prve decenije ovog veka odlučujuće doprineo da vojska ustupi „Aerodrom Ečka” Zrenjaninu, odnosno njegovom aeroklubu, onemogućeno je da učestvuje u radu Skupštine ovog sportskog udruženja, a nije mu bio dozvoljen ni pristup aerodromu. Vladimir Bulat nedavno nam je kazao da su u međuvremenu nadležni organi odbacili sve optužbe protiv kluba i klupskog rukovodstva podnete od strane Ivanovića.

Z. Dedić