ŽRTVU SINIŠE GRUBORA I DRAGANA ROKVIĆA U KRAJIŠNIKU NISU ZABORAVILI

Spomen-obeležje u centru sela

U Krajišniku je 12. juna otkriveno spomen- obeležje u znak sećanja na Krajišničanina Sinišu Grubora i Dragana Rokvića, rodom iz ovog mesta, koji su živote izgubili na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Siniša Grubor je, kao pripadnik vojske Savezne Republike Jugoslavije, stradao od dejstva NATO avijacije, a Dragan Rokvić je, služeći u izviđačkoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova, poginuo od ruke albanskih terorista.
Otkrivanju spomen-obeležja prisustvovali su roditelji, članovi porodica, rodbina i prijatelji poginulih mladića, pripadnici vojske i policije, predsednik Opštine Sečanj, Predrag Rađenović sa saradnicima, brojne zvanice, kao i meštani Krajišnika.
Slobodan Repac, predsednik Saveta Mesne zajednice Krajišnik, rekao je da su Siniša Grubor i Dragan Rokvić stali u odbranu domovine od agresora i za nju dali ono najvrednije – svoj život.
– Taj čin i ta žrtva ne smeju biti marginalizovani, a još manje prepušteni zaboravu. Siniša i Dragan su branili slobodarsku tradiciju svojih predaka. Naše je da to ne zaboravimo, da iskažemo poštovanje i ponos što smo ih imali, da njihov lik i delo ovekovečimo – izjavio je Slobodan Repac.
Predsednik Opštine Sečanj, Predrag Rađenović je istakao da moralni i patriotski čin Siniše Grubora i Dragana Rokvića mora biti primer kako se poštuje i voli otadžbina, neguje porodična i državna tradicija.
– Zbog toga smo danas ovde, da otkrivanjem spomen obeležja, izrazimo ono elementarno – zahvalnost, ponos što smo imali svoje heroje, osobe vredne poštovanja koje treba da budu primer svima, posebno mladim generacijama – rekao je Predrag Rađenović.
Predsednik Opštine Sečanj se osvrnuo i na činjenicu da ovo spomen-obeležje u parku zajedno sa spomenikom borcima poginulim u NOR-u, čini jedan mini memorijal centar koji daje sliku herojstva u različitim vremenima i okolnostima, a da đaci osnovne škole u blizini imaju svakodnevni, pravi školski čas, koji nemaju u istorijskim čitankama.
Spomen-obeležje su otkrila braća poginulih mladića, Nebojša Grubor i Milan Rokvić. Sinišina majka, Rada Grubor, stihovima je izrazila bol za izgubljenim sinom, a u ime porodice Rokvić, okupljenima se obratio Siniša Nikolin.
Članovi hora Sveti Serafim Sarovski otpevali su himnu „Bože pravde”, kao i rodoljubive pesme „Suza Kosova” i „Vostani Serbije”. Na spomen-obeležje položeni su cveće i venci, a službu je vršio jerej Zoran Milinković.

B. Škrbić