ЈАVNA RASPRAVA O PROGRAMSKIM SADRŽAJIMA JAVNOG SERVISA: Pravo građana da zanju sve

Građani Srbije imaju – kako kaže i slogan Javnog medijskog servisa Srbije – RTS-а „Pravo da znaju sve“, a tome bi u prilog trebalo da bude i javna rasprava о njenim programskim sadržajima započeta 18. novembra u Užicu, nastavljenu u Sjenici, а danas је održana u Zrenjaninu, a biće finalizovana u Beogradu 11. decembra.

Ton slabo posećenoj raspravi koja je održana u utorak, 26. novembra, dali su predsednik Programskog saveta RTS profesor dr Milivoje Pavlović, predsednik Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Srbije Mirko Krlić i prvi dopisnik RTS iz Zrenjanina Nikola Božović.

– Radio televizija Srbije i RT Vojvodine jedine su televizijske kuće koje su bile razarane kao „legitimni ciljevi“ i do danas se nisu sasvim oporavile. Dodatni udarac Javni servis je doživeo od čoveka koji je oštetio ovu kuću preuzimanjem komercijalnih sadržaja, a istovremeno bio na funkciji gradonačelnika Beograda – izjavio je Mirko Krlić, jasno se određujući da misli na Dragana Đilasa… – Kao neko ko je upoznat sa radom javnih servisa u zemljama Zapadnog Balkana mogu reći da je zahvaljujući kvalitetnim ljudima RTS – Javni servis Srbije – daleko interesantniji nego javni servisi u regionu koji su odavno izgubili bitku sa komercijalnim televizijama. Duboko sam uveren da će Radio televizija Srbije ostati najgledanija televizija u našoj zemlji. No, bilo je i propusta: još uvek nemamo direktora Televizije, a bilo je i nedovoljno uspelih projekata kao što su „Nemanjići“ i „Ravna gora“ – dodao je Krlić.

U ime domaćina, učesnike skupa pozdravio je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura koji je istakao dobru saradnju grada sa Javnim servisom Srbije.

Nikola Božović se sa puno reči hvale izrazio o naporu lokalne samouprave, da u najteže vreme – 1993. godine – izdvoji značajan novac, oko 250 hiljada nemačkim maraka za opremanje dopisništva RTS koje je – kako je rekao – i danas jedno od najboljih u Vojvodini.

Učesnicima skupa podeljena je analiza gledanosti deset najgledanijih kanala u Srbiji, iz koje se pored obilja brojčanih podataka može saznati i mejl adresa za slanje primedbi javnarasprava@rts.rs

M. Stojin