SLAVA SVETOG NEKTARIJA EGINSKOG U ZRENJANINSKOJ BOLNICI: Kumstvo od dr Nevenke Boškov primila Mira Grujić

U prisustvu lekara, medicinskih sestara i tehničara, sadašnjih i nekadašnjih onkoloških bolesnika, kao i mnogobrojnih vernika, proslavljen je Sveti Nektarije Egionski u zrenjaninskoj Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“.

Liturgija je održana 22. novembra u kapeli koja nosi ime Sv. Nektarija Eginskog, u krugu Bolnice, gde je i lomljen slavski kolač, a potom je slavsko sabiranje, uz nadahutu besedu jereja Ivana Mučalova, koji je služio slavski obred, zajedno sa sveštenicima Srpske pravoslavne crkve, nastavljeno u dvorištu, ispred verske građevine.

Kuma slave je bila primarijus dr Nedeljka Boškov, koja je, svojevremeno, inicirala izgradnju kapele Sv. Nektarija Eginskog, u bolničkom krugu, kada je, nakon posete Grčkoj, donela i česticu moštiju ovog sveca koje su i danas u ovoj kapeli.

Sveti Nektarije Eginski, koji je i slava Onkološkog odeljenja Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ u Zrenjaaninu proslavlja se u narodu kao veliki zaštitnik i zastupnik pred Bogom obolelih od malignih bolesti.

Kumstvo slave za sledeću godinu je primila naša sugrađanka Mira Grujić, nekadašnja onkološka pacijentkinja koja se uspešno izlečila od opake bolesti.

Religija i medicina su zajedno, a ljubav je najbolji lek od svih lekova – kaže za “Zrenjanin” primarijus dr Nevenka Boškov.

Za mene je uvek dirljiv dan u godini proslavljanje Svetog Nektarije Eginskog koji je bio veliki čudotvorac, svetitelj novijih vremena i veliki pomoćnik svima koji boluju, a pogotovo od maligih bolesti – kaže za „Zrenjanin“ primarijus dr Nedeljka Boškov. – Meni, kao lekaru onkologu, koji sam 27 godina sa maligim bolesnicima, to uvek veoma dirljivo, zato što je to na pravom delu pokazano, i hrišćanski, i etički, po svim našim načelima, kako to izgleda podeliti ljubav pacijenata, lekara, sestara i svih zaposlenih. Jer kada je muka, naravno potraže nas lekare, koji smo opet po Božjoj promisli, to što jesmo. I mi smo onda jedna porodica, jedan tim. Lekari, porodice, medicinske sestre, bolesnici. I prolazimo zajedno sav taj put i patnju. Jako je dirljivo videti puno onih koji su nekada bili bolesni i sada su izlečeni.

Tekst i foto: Branka Jajić