ZRENJANIN PONOVO DOMAĆIN KONGRESA GLAVNIH SESTARA SRBIJE

Profesija stagnira, a izazova je mnogo
Poziv zdravstvenog radnika nosi nešto najlepše u ljudskom biću. Svakodnevno se trude da pomognu pacijentima da ozdrave i vrate im osmehe na lica. Medicinske sestre su fragilni, krhki heroji koji su platili, i dalje plaćaju visoku cenu otkako se čovečanstvo bori sa pandemijom koja je uzdrmala svet. U prethodne dve godine susretale su se sa najvećim izazovima koji su celokupnu medicinsku profesiju stavili na proveru, ali korona virus nije jedina prepreka sa kojom se svakodnevno suočavaju – poručila je Đurđica Šljapić, predsednica Saveza zdravstvenih radnika (SZR) Zrenjanina koji je peti put bio domaćin i suorganizator nacionalnog Kongresa glavnih medicinskih sestara Srbije.
Savez postoji od 1970. godine i okuplja zdravstvena radnike Srednjobanatskog okruga.

ZRENJANIN NA MAPI SESTRINSTVA
– Ponosni smo što smo iznedrili plejadu čuvenih medicinskih sestara prepoznatih na mapi srpskog sestrinstva. Grad Zrenjanin se još jednom pokazao kao atraktivna destinacija za stručna okupljanja, a Savez zdravstvenih radnika kao jedna velika porodica i dobar domaćin – rekla je naša sagovornica i dodala da se ovaj skup razlikuje od ostalih. Teme su jasno definisane, a raspravlja se i zaključuje o značajnim zdravstvenim problemima.
Državni sekretar prof. dr Ferenc Vicko, koji je i zvanično otvorio Kongres, se u obraćanju dotakao kvaliteta pružanja zdravstvene nege, ali i sestrinstva kao najbrojnije profesije u medicini. Kako je naveo, sestre pružaju najveći broj usluga i brinu o obolelima. Sa druge strane, ovakvi skupovi su mogućnost predstavljanja zdravstvenih ustanova sa teritorije cele Srbije. Ideja je da se prepozna njihov ogroman doprinos zdravstvenom sistemu.

Radmila Nešić, mr med. sci. i predsednica SUZR Srbije govorila je na temu „Globalno sestrinstvo-značaj usvojenih rezolucija Svetske zdravstvene organizacije (SZO)”. Prema njenim rečima, na samitu SZO usvojena je perspektiva razvoja sestrinstva u svetu.

BROJNI PROBLEMI
– Naša profesija i poziv stagniraju. To vidimo kao jedan od gorućih problema pred kojim ni svet ne želi da zažmuri. Strategija SZO-a od 2021 – 2025 obavezuje sve članice da moraju da prepoznaju i reše problem nedostatka medicinskih sestra, potom i njihovo neadektvatno obrazovanje. Pod time konkretno mislimo na prekvalifikacije u zdravstvu koje su sve češće. Uočava se i tranzicija/migracija, jer zdravstvene radnice odlaze iz siromašnih država u bogatije. Izazovi koji su dodatno pred nama su i neadekvatna zarada i iscrpljenost usled manjka kadra, a primetno je i sve češće „oboljevanje” sestara koje pogađa sindrom „izgaranja” na poslu.
Zadatak sestara je da budu istrajne i jake kao i do sada i da pokažu da mogu da prevaziđu i ove probleme. Oni su tu da nas nateraju da mislimo drugačije, da se borimo za bolje i da pokažemo da možemo da uradimo najviše za svoju profesiju – poručila je Radmila Nešić i pohvalila zrenjaninski Kongres koji je poseban, a pre svega stručan.

ZABRANITI PREKVALIFIKACIJU
Utiske je prenela i dr Ljiljana Bognić, direktorka Doma za odrasle i starije „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac” iz Novog Bečeja. Prema njenim rečima, iz godine u godinu, skup uspešno neguje veštine rukovođenja i podstiče odgovornosti u timu. Dr Bognić smatra da su za razvoj sestrinstva veoma bitna druženja, ali i razmena iskustava, što ovako dobro organizovan događaj i pruža.
– Medicinske sestre i tehničari su veoma bitni u funkcionisanju zdravstvenih ustanova. Kontinuirana edukacija podiže nivo stručnosti, olakšava rad lekara čiji su oni desna ruka. Podržavam ceo Savez u aktivnostima i borbi da se zaštiti naša struka.
Treba najoštrije iskritikovati i zabraniti prekvalifikaciju koja traje već neki duži period. To je totalna degradacija poziva. Nestručan rad tih lica može dovesti do nesagledivih negativnih posledica po zdravlje svih nas! Potrebno je više vrednovati rad medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara uvećanjem zarada i uvođenjem beneficija za određena radna mesta – rekla je Ljiljana Bognić.

Svečanom otvaranju prisustvovala je i Vesna Jocić, direktorka Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije. Rajko Kapelan se u ime Grada obratio i podsetio da lokalna samouprava nikada nije zaboravila medicinare koji imaju punu podršku. Pozivu su se odazvali i direktori zdravstvenih ustanova.
Kongres se održavao od 1. do 4. decembra u Hotelu „Vojvodina”. Svečanost su ulepšali Anđelina Švarc i Matija Matić koji su priredili zanimljiv kulturno-umetnički program.

Miroslava Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović