ODRŽANA REDOVNA SKUPŠTINA GRADA ZRENJANINA: Odlično punjenje budžeta

Na području Grada Zrenjanina ubrano je, u razdoblju od januara do kraja septembra, 12 milijardi i 249 miliona i 175.954 dinara javnih prihoda, što je za 5,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Od tog novca u gradski budžet slilo se tri milijarde i 96,3 miliona dinara, za 8,44 odsto više nego u istom periodu prošle godine. To su podaci iz budžetskog izveštaja, koji je, kao devetomesečni presek, danas analizirala Skupština grada Zrenjanina na svom 31. redovnom zasedanju.
Izdvojićemo još nekoliko cifara. Transferi sa viših nivoa vlasti od 275,75 miliona dinara čine 8,9 odsto ukupnih prihoda. Najvećim delom radi se o troškovima zbrinjavanja izbeglih i interno raseljenih lica. Od izdavanja u zakup poljorivrednog zemljišta u državnoj svojini, oprihodovano je 42,3 miliona dinara, od čega se 40 procenata slilo u gradski budžet.
– Budžet Grada jača više godina uzastopce, a sada smo za tri kvartala oprihodovali koliko za 12 meseci pre četiri godine. Posebno raduje to što su izvori novca zdravi. Rastu porez na dohodak i kapitalni dohodak, imovinu, zarade i kapitalne dobitke, pošto raste i osnova za njihovo ubiranje. Kretanja su u skladu za godišnjim planom, što nas dodadno uverava da planiramo realno, a radimo odgovorno. Odlična vest je što je čak 513 miliona dinara dato za investicije u nefinansijsku, realnu imovinu – zgrade, a posebno u opremu – komentarisao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac, neposredno po završetku Skupštine.
Kao značajnu tačku dnevnog reda izdvojio je pribavljanje zemljišta za izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda, kroz neposrednu pogodbu sa državom Srbijom, bez naknade. Kao važno je istakao i dodelu zemljišta u Kleku na kojem će biti izgrađeni objekti za smeštaj prognanih lica.
Opozicija se našla u poslaničkim klupama a stranka „Dosta je bilo” podnela je četiri predloga za dopunu Dnevnog reda koji su odbijeni. Predloženi dnevni red od 35 tačaka dopunjen je sa tri tačke koju je predložila vladajuća koalicija.

Komentar na rad Skupštine dao je Saša Marton ponovo kritikujući njen rad i ponašanje obdornika.

– Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) nisu imali dopune dnevnog reda. Time smo želeli da pokažemo da kada mi ne pomenemo određene probleme u Gradu, niko ih neće pomenuti u Skupštini. Ni ovog puta se nije čula ni jedna reč o obilaznici, gotovo da se ništa nije čulo o zrenjaninskoj vodi, a to su pitanja o kojima bi odbornici trebali da razgovaraju. Time je Skupština postala obična glasačka mašinerija, a odbornici u što kraćem roku usvajaju sve što je potrebno. Skupština mora da bude hram demokratije u kojem će se kreirati politike lokalne samouprave – naglasio je Saša Marton, odbornik LSV-a

M. Malbaški
Foto: Jovan D.Njegović