123 GODINE RADA OPŠTE BOLNICE: Ponosni na postignute rezultate

– Za nama je još jedna uspešna godina u kojoj smo bili svedoci zanačajnih momenta – 13. juna urađen je prvi stent u našoj Bolnici, a posle 10 godina ponovo radimo operacije štitaste žlezde – saopštila je danas dr Ivana Tešić, direktorka Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ na svečanom obeležavanju 123. godišnjice od osnivanja ove ustanove. Tom prilikom u svečanoj sali Bolnice dodeljena su priznanja zaposlenima za 25 i 35 godina staža.

Sve perkutane koronarne intervencije, u koje spada ugradnja stentova, za sada se u zrenjaninskoj Bolnici rade uz nadzor lekara sa Instituta za kardio-vaskularne bolesti iz Sremske Kamenice, dok koronarografisanje – методu snimanja крвниh судовa срца рендген-апаратом – lekar Opšte bolnice dr Uroš Bačić radi samostalno, rekla je dr Tešić. Ona je podsetila da od prvog oktobra specijalisti opšte hirurgije dr Rastislav Filko i dr Marija Đujić samostalno obavljaju operacije štitaste žlezde, koje su najpre radili pod mentorstvom lekara sa Instituta za onkologiju Vojvodine.

Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ ove godine uspešno učestvovala je u nekoliko projekata, podsetila je direktorka Tešić.

Zahvaljujući donacijama i učešću na konkursima, obnovljen je deo opreme Bolnice.

Zamenjen je kompletan nameštaj na Odeljenju onokologije i palijativne nege, prikupljena su sredstva za adaptaciju Odeljenja pedijatrije, a u toku je zamena nameštaja na Odseku postkoronarne kardiologije i Odseku kardiologije. Na osnovu konkursa od Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo dobili smo 64.664.000 dinara za nabavku opreme, za hitne popravke i građevinske radove. Tako je rešen višegodišnji problem rada rashladnog postojenja kao i sanacija hidroizolacije ravnog krova objekta nove zgrade. Nabavljena su i dva ultrazvučna aparata, zatim uređaji za anesteziju, kardiologiju, laboratoriju, transfuziju i drugo, a popravljen je CT (rendgenski) aparat – istakla dr Tešić, dodavši da je zbog dobro sprovedenih 17 javnih nabavki, Opšta bolnica dobila bonus od pokrajinskog sekretara za zdravstvo od čega će biti nabavljen operacioni sto za opštu hirurgiju.

Zrenjaninska bolnica je u toku proteklih 12 meseci zaposlila je na neodređeno 82 radnika, od čega je 17 doktora medicine, 37 medicinskih sestara, 17 spremačica i 10 pomoćnih radnika.

Sa druge strane, napustilo nas je 29 zaposlenih – 16 medicinskih sestara, tri lekara i 10 nemedicinskih radnika. To su mladi, vredni i radno sposobni ljudi. Vi koji ostajete, imajte na umu da ste čuvari dostojanstva svoje profesije. Ako sebe degradirate u sopstvenim očima, onda će vas i okolina gledati sa omalovažavanjem. Budite spremni da se doživotno usavršavate – poručila je svojim kolegama direktorka Tešić, zahvalivši im se na razumevanju i saradnji.

M.Maričić

Foto: J. Nj. Drndak