14. JUN SVETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI: Manje od tri odsto Zrenjaninaca daje krv

Višestruki dobrovoljni davaoci krvi, kao i organizacije, ustanove, škole i naseljena mesta koja podstiču ljude iz svojih sredina da daju krv, dobili su danas, na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, priznanja Crvenog krsta Zrenjanina. Takođe su ovom prilikom nagrađeni i učenici koji su poslali najbolje radove na likovni i literarni konkurs „Krv život znači”, a svečanost je održana u prostorijama Crvenom krsta.

CRVENI KRST 1 (5)

U Zrenjaninu nešto manje od tri odsto ljudi daje krv, što je nešto niže od republičkog proseka, napomenula je danas Aleksandra Tanasijević, sekretarka Crvenog krsta.

Preostalih 97 odsto se oslanja na ovu manjinu. Želimo da podstaknemo sve ljude, koji imaju tu sreću da se zdravi, i koji imaju između 18 i 65 godina i preko 50 kilograma, da dođu i pridruže se našoj velikoj porodici dobrovoljnih davalaca krvi. Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi je uvek prilika da uručimo priznanja višestrukim dobrovoljnim davaocima, kao i plakete Široko srce dobro organizovanim sredinama, kao što su škole, radne organizacije, naseljena mesta, koje motivišu ljude u svom okruženju na davanje krvi – kazala je ona, dodavši:

Zahvalila bih se i svim volonterima Crvenog krsta koji odrađuju ogroman posao u svetlu novog Zakona o transfuzijskoj medicine, kada Crveni krst preuzima značajnu ulogu kao partner Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine i motiviše ljude da dobrovoljno daju krv.

M.M.

Foto: J. Njegović Drndak

Opširnije u štampanom izdanju

CRVENI KRST 1 (4) CRVENI KRST 1 (1) CRVENI KRST 1 (2) CRVENI KRST 1 (3)