150 éves a nagybecskereki székesegyház

 Megkezdődtek a felújítási munkálatok
Dr. Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök a székesegyházban tartott sajtótájékoztatón ismertette a Nagybecskerek főterén álló templom felépítésének 150éves jubileuma kapcsán zajló eseményeket.
A jubileum központi rendezvénye a november 24-én megtartandó ünnepi hálaadó szentmise lesz, melyre szerbiai püspököket és a Szentszék belgrádi nagykövetét is meghívják.
– Az 1868-ban épült székesegyház, ennek a városnak az egyik szimbólumává vált az elmúlt 150 év alatt. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy megőrizzük méltó állapotban. Sajnos az időjárási viszontagságok kikezdték a torony állapotát és ezért döntöttünk úgy, hogy a székesegyház tornyát felújítsuk. A munkálatok a kereszttől lefelé egészen a főbejáratig történnek. Az állványok elhelyezése már meg is kezdődött- mondta a sajtó képviselőinek Német Püspök úr.

foto druga uz tekst 1
A tatarozás összköltsége előreláthatólag 180.000 Eurót tesz ki. Ez magába foglalja a kereszt és a keresztalma leszerelését és bearanyozását, a torony bádog fedésének a cseréjét, a toronyóra digitalizálását, valamint a kilátó rész tatarozását és a toronyrész újbóli festését.
A költségeket saját forrásokból, valamint külföldi adományokból biztosították.
A nagybecskereki püspökség a jubileum kapcsán kiadott egy füzetecskét, melyben a székesegyház történetét ismertetik. A Nagybecskerekről fennmaradt első írásos emléktől 1333-tól a napjainkig.
A nagybecskereki templom, amely 1986-tól székesegyház 1863. és 1868. között épült. 1868. november 24-én a tordai születésű Mihalovics József apát későbbi zágrábi érsek-bíboros szentelte fel Nepomuki Szent János tiszteletére.