160 GODINA PLIVANJA U ZRENJANINU: Otvorena izložba u Istorijskom arhivu

Objavljivanjem prvog oglasa o pokretanju škole plivanja Leopolda Rozenfelda, u velikobečkerečkom nedeljniku „Vohenblat“ 1855. godine, počinje istorija plivanja u našem gradu, po čemu je Zrenjanin jedan od začetnika ovog sporta na teritorije sadašnje, a i prethodne države – poručeno je na otvaranju izložbe „160 godina plivanja u Zrenjaninu“ u izložbenom salonu Istorijskog arhiva.

IMG_20180223_180827

Izložba je posvećena generacijama plivača, trenera i svih zaljubljenika u plivački sport našeg grada. Podeljena je hronološki u šest celina, počevši od polovine 19. veka, nakon čega se, između ostalog, nižu: osnivanje klubova u međuratnom periodu, plivanje na Begeju, na kupalištu Brankovan, izgradnja otvorenog i zatvorenog bazena 1973. i 1981. godine, pa potom i 21. vek i mnoge medalje i rekordi olimpijaca Miroslave Najdanovski, Ivana Lenđera i Čabe Silađija. Poslednji momenat sa plakata je proslava 70. godišnjice PK „Proleter“, koja je obeležena prošle godine.

IMG_20180223_181347

Ivan Lenđer se prisetio svojih prvih uspomena u plivačkom sportu, koji je deo njegovog života već 22 godine.

– Kada sam počeo da treniram plivanje 1996. godine, imao sam strah od vode. Profesor Stefković, koji je tada radio u vaterpolo klubu, bukvalno me je držao rukama u malom bazenu dok nisam prevazišao strah. Posle toga je sve išlo prirodnim tokom, rezultati su se nizali. Plivao sam sa različitim generacijama plivača u PK „Proleter“, počevši od onih koji su čak i 10 godina stariji od mene, pa do onih koji su i po 10 i više godina mlađi od mene.

U klubu „Proleter“ celog svog života jeste i trener i generalni sekretar kluba Dragan Jocić.

– Počeo sam da treniram plivanje 1986. godine sa sedam godina, trenirao sam aktivno 12 godina, a trener sam postao po povratku sa studija. Najpre sam radio sa decom u malom bazenu u školici plivanja, pa sam polako napredovao da bih preuzeo pionire, kadete, juniore, seniore i potom sve iz početka sa novom generacijom. U stalnom kontaktu sam sa tom decom, neki su otišli po svetu da studiraju, neki su se već i udali, oženili i imaju svoju decu.

Autor izložbe „160 godina plivanja u Zrenjaninu“ jeste Saša Mirčetić, u ime PK „Proletera“, koji je građu za izložbu prikupljao uz pomoć istoričara Gorana Živića, Branka Onjina i Siniše Onjina, a u projekat se uključila i direktorka Narodnog muzeja Zrenjanin Jelena Gvozdenac Martinov. Podršku za organizovanje izložbe pružili su i Sportski savez Grada, kao i Plivački savez Vojvodine.

M.Maričić