PUNE RUKE POSLA: POČELO UREĐENJE IZLETIŠTA TISE I MOTELA ZA 1. MAJ I PESKARE ZA LETO

Od sablasnog prizora do pristojnog izgleda

Brojni sugrađani obradovali su se porastu temperature pa su lepo vreme rešili da iskoriste pored reke, ali je umesto uživanja usledilo razočaranje. Mlada Zrenjaninka Ljiljana Đurić, koja je pre dve subote skoknula do Tise, bila je neprijatno iznenađena sablasnim prizorom, te je na našu Fejsbuk stranicu poslala fotografije tadašnjeg stanja izletišta – slomljene klupe, nepokupljeno granje, nepokošena trava, iskrivljena zaštitna ograda…
Kako bismo saznali kada će jedno od omiljenih izletišta biti dovedeno u red, porazgovarali smo sa Dragomirom Radovancem, izvršnim direktorom JP „Gradska stambena agencija”, koja je upravljač Tise, Peskare i Motela od prošle godine.

TALPA ČEKA IZVOĐAČA RADOVA
– Ove godine smo na vreme krenuli sa pripremama za 1. maj. JKP „Čistoća i zelenilo” je zaduženo za orezivanje drveća, uklanjanje granja i košenje trave. Tokom orezivanja je došlo do oštećenja dve klupe i nekoliko stolova i u narednih nekoliko dana bi trebalo da se to sanira. Radnici tog preduzeća su tokom proteklog vikenda pokupili granje, tako da su staze sada prohodne – kaže Dragomir Radovanac.
Dugogodišnji problem pomenutog izletišta, između ostalih, je i drvena talpa. Prošle godine je najavljeno da će Zrenjaninci uskoro dobiti novu, ali se to nije ostvarilo. Kako saznajemo, projekat je pokrenula Turistička organizacija dok je održavanje izletišta bilo u njihovoj nadležnosti, a dovršila ga je Gradska stambena agencija. Prema rečima izvršnog direktora ovog preduzeća, Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije je odobrilo sredstva za uređenje talpe.
– Za ovaj projekat smo dobili pet miliona dinara, a pošto je premer radova iznosio šest miliona, razliku će finansirati Grad. Ovih dana očekujemo da se raspiše javna nabavka za izvođača radova i verujemo da će do početka sezone talpa biti sređena.
Gazeći sloj talpe će biti od veštačke trave, biće ograđena i imaće stepenice za silazak u vodu. Dečji bazen će biti ograđen i obložen plastikom i nalaziće se u sklopu velike talpe – objašnjava Radovanac, čije reči je potvrdio i Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije, dodavši da će talpa biti prilagođena evropskim standardima, veličine oko 350 kvadrata, a da će staza koja povezuje talpu i obalu biti od betona.

NOVA PLAŽA NA PESKARI
Dragomir Radovanac nas je obradovao vešću da rade na proširenju plaže na Peskari.
– Ogradili smo prostor gde se nalazi teren za bič volej, kako bismo ga obezbedili tokom radova. Urađeni su projekti i sada ćemo sanirati obalu i dobićemo još jednu plažu, u produžetku sadašnje. Napravićemo suncobrane, talpu i jedan ugostiteljski objekat. Biće to velika plaža jer želimo da povećamo broj posetilaca – navodi Radovanac. – Napravili smo prošle godine i parking, a ove godine bi trebalo da ga preuredimo. Postavili smo i video nadzor na izletištu.
Još jedan problem na koji smo ukazali je Motel „Šumica”, objekat koji je godinama zapušten. Iako smo više puta pisali o tome, poslednji put u martu 2017, i dalje se ne nazire rešenje. Kako nam je rečeno u Gradskoj stambenoj agenciji, još se rešavaju imovinsko-pravni poslovi.
– Ono što mogu da kažem u vezi sa Motelom jeste da će biti uređen za 1. maj. Mi održavamo higijenu, odnosno brinemo o sanitarnom čvoru, dok se „Čistoća i zelenilo” bavi održavanjem, a Turistička organizacija programom – zaključuje Radovanac.

  • NOVI BEČEJ – PRIOBALjE „POD KONAC”
    Priobalje Tise u Novom Bečeju svima može da posluži kao dobar primer. O njenom izgledu i održavanju brinu dva radnika MZ Novi Bečej.
    – Oni imaju zadatak da mesečno trimerima održavaju oko 12 hiljada kvadratnih metara zelenih površina. U to spada i rastinje oko objekata MZ, dečja igrališta, pojedine ulice, priobalje, a do sada smo kosili travu i u crkvenim portama. Četvrta je godina kako pomažemo našem „Komunalcu” oko košenja trave. Naši radnici odrade dogovoreni posao, a i mi u MZ se trudimo da grad bude što uredniji – kaže Miroslav Macura, sekretar MZ Novi Bečej.
  • PROGRAM ZA LETO
    – Potrudićemo se da napravimo interesantan sadržaj na Tisi za odrasle i decu, jer nam je to osnovna delatnost – najavio je Zoran Ljubotina, još na Sajmu nautike u Beogradu, gde su predstavljeni nautički potencijali Zrenjanina.
    Ljubotina je, takođe, naveo da će organizovati prvomajski uranak i na Motelu, pripremaju zanimljiv sadržaj za najmlađe (trambolina, brojne aktivnosti za decu, muzika…). Na Peskari će se 23. juna održati međunarodni plivački maraton, a 29, 30. juna i 1. jula je otvaranje sezone kupanja. Glavna atrakcija biće akva bajk, Škola skutera, avio akrobacije, spuštanje padobranom, plesne grupe…
  • AUTOBUSOM DO PESKARE
    Prema rečima Dragomira Radovanca, na samom prilazu izletištu Tisa nalazi se depresija i kada se reka podigne izlije se voda. Prilaz nije u nadležnosti „Čistoće”, ali će taj deo poravnati kako bi i automobili i linijski autobusi, koje će uvesti ove sezone, mogli tuda da prolaze. Autobusi će prevoziti putnike i do Peskare, a cena karte bi trebalo da bude prilagođena svačijem džepu.

I. ISAKOV