68. FESTIVAL PROFESIONALNIH POZORIŠTA VOJVODINE – ČEVRTI DAN: Večeras „Smrt čoveka na Balkanu”

U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” večeras će Narodno pozorište iz Kikinde izvesti, u 20 časova, predstavu „Smrt čoveka na Balkanu”, u okviru 68. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine. Ovo je jedna od sedam dramskih predstava koja konkuriše za nagrade a u konkurenciji je i pet predstava za decu, u izboru Gorana Ibrajtera.

Od otvaranja ovogodišnjeg Festivala, u ponedeljak, 23. aprila, publika je imala mogućnost da vidi predstave pozorišta iz Novog Sada, Sombora i Zrenjanina.
Sinoć su glumci Novosadskog pozorišta – Újvidéki Színház izveli na mađarskom jeziku predstavu „Mala mađarska pornografija“, Petera Esterhazija, u režiji Nikite Milivojevića, koja je titlovana na srpski jezik.

pozoriste 0005__

Juče su glumci Lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” igrali „Veselu kuću“, čiji je reditelj Irena Tot.
U okviru pratećeg programa je u 17 časova, u Gradskoj narodnoj biblioteci Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”), promocija knjige „Kreiranje identiteta pozorišta“ dr Ljubice Ristovski, u izdanju Pozorišnog muzeja Vojvodine. O knjizi će govoriti autorka, urednik dr Zoran Maksimović i prof. dr Milena Dragićević Šešić.
U 18 časova je u Biblioteci promocija knjige Katalin Kaič „U slavu glumca i scenske igre” – prvih 40 godina Drame na mađarskom jeziku u Narodnom pozorištu Subotica. Govoriće autorka I dr Ljubica Ristovski.
Tokom trajanja Festivala je u pozorišnom foajeu izložba Pozorišni svetlopisi Pozorišnog muzeja Vojvodine, čija je autorka Ivana Koči.
Svečano zatvaranje 68. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine je u nedelju, 29. aprila, kada će biti uručene nagrade.


B. Jajić
Foto J. Njegović Drndak

pozoriste 0006__

pozoriste 0004__

pozoriste 0008__

pozoriste 0002__

pozoriste 0009__

pozoriste 0001__

pozoriste 0003__