OŠ „PETAR PETROVIĆ NJEGOŠ”: LEPŠE DVORIŠTE ZA NOVI POČETAK

Razigrano i koloritno za lakše učenje
Školsku 2024/2025. godinu u najvećoj osnovnoj školi u gradu započinju u osveženom radnom ambijentu. Na inicijativu nastavnica Tanje Kovačević (Berberski) i Jasmine Runjo uređeno je dvorište i oslikan prilaz. U pomoć su pritekle i koleginice: Snežana Ogrizović, Bojana Ergarac, Teodora Filip Šuboni, Vanja Bjelica i Slađana Miolski. Udruženim snagama naporan rad po suncu pretvoren je u zabavu i druženje.
Pažljivo su odabrane poznate igre za decu. Različiti matematički i logički zadaci spremno čekaju učenike Osnovne škole „Petar Petrović NJegoš” kako bi uz osmehe započeli novu školsku godinu. Uz pomoć mašte, igre i različitih, fizičkih aktivnosti, pogotovo najmlađi đaci će razvijati svoje veštine, interesovanja i kreativnost.
DECA NUDILA POMOĆ
– Kroz svakodnevni nastavni proces uvidela sam da deca najbolje uče kroz igru. Cilj nam je bio da kreiramo inspirativnu sredinu koja podstiče decu na rad, istraživanje i druženje. Nesvesno, kroz zabavu razvijaju motoriku i logiku, kao i druge važne životne veštine. Istražujući pokrete imaju mogućnost da testiraju sopstvene granice – istakla je ovom prilikom Snežana Ogrizović, nastavnica tehnike i tehnologije.
Dok su radile, prilazila su im deca i nudila pomoć. Naravno, okušali su se i u igrama. Mali sugrađani su, prolazeći pored škole, utrčavali da odigraju bar jednu školicu. Sučajni prolaznici su imali samo pozitivne komentare, svima se svidelo i izmamilo im osmeh na licu.
– Možda će ovo naše malo zalaganje poslužiti kao inspiracija i drugim školama – podstakla je Ogrizović.
Nastavnica fizičkog vaspitanja Tanja Kovačević (Berberski) podsetila je da ovo nije prvi put kako su se nastavnici angažovali na istom kreativnom zadatku.
– Unutar dvorišta su pre par godina oslikane tradicionalne, zaboravljene igre. Sada smo ih osvežili i uredili ostatak dvorišta. Strateška igra poput „Mice”, ili „Neka bije, neka bije”, „Iks-oks”, „Školice”, „Šantalice”, frizbi ili klikeri, neke su od zanimacija prilikom kojih naši đaci mogu nešto i da nauče – istakla je Tanja Kovačević. Navela je da su u drugom dvorištu, kao pandan tradicionalnim, oslikali savremene, društvene igre.
Naslikali smo „Tvister”, „Ne ljuti se čoveče”, a postoji svakako i edukativni momenat, pa tako imamo ispisane azbuku i abecedu, ali i tablicu množenja, formule za izračunavanje kvadrata, određene strane sveta. Oslikali smo i neke igrice za održavanje ravnoteže, kao i savremene „Školice”, te igru „Papir, kamen, makaze” – ukazala je na neke od zanimljivosti Tanja Kovačević.
KAD SE VELIKE RUKE SLOŽE
Ističući da im škola uvek izlazi u susret, nastavnice „NJegoša” kažu da nikad nisu oskudevale ni u materijalu niti u podršci kada je realizacija ideja bila u pitanju. Naravno, uvek se vodilo računa da se novine implementiraju u korist đaka i za njihove potrebe. I tu su uvek imale vetar u leđa direktorke Marije Mijoković.
– Presrećna sam što smo se spontano, brzo i lako organizovale. Zahvaljujem svim kolegama koje su učestvovale. Nadam se da će naš primer inspirisati i druge da se kreativno udruže i menjaju škole na bolje – istakla je nastavnica likovnog Jasmina Runjo, koordinatorka Tima za estetsko uređenje škole.
S. VORKAPIĆ
Foto: Snežana Ogrizović