Program literar-muzical, sub genericul „Eminescu în durată eternă”

Eminescu „trăiește etern” în sufletele torăcenilor

Aproape de trei decenii Eminescu este o parte din fiecare torăcean. Unul dintre cele mai de seamă personalități pe care le-a putut oferi România este poetul național, Mihai Eminescu. Poetul, prozatorul și jurnalistul român, Mihai Eminescu, a fost geniul care a tradus știința în limba poeziei – „Luceafărul poeziei româneşti”.
In decursul zilelor lăsate în urmă, a primei luni din noul an, în mai multe localități cu suflare românească, au fost organizate evenimente și manifestări dedicate marcări Zilei Culturii Naționale, cu ocazia a 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, acest ciclu de evenimente s-a încheiat la Torac joi, 23 ianuarie a.c.
La Torac s-a marcat această zi importantă a românilor de pe aceste meleaguri pentru prima dată încă în urmă cu aproape 30 de ani, datorită profesorului torăcean, trecut în lumea umbrelor, Olimpiu Baloș. Dânsul a organizat prin anii 90 în fiecare an întruniri de suflet, serate literar-muzicale, concursuri la care au participat elevii școlii generale din localitate, corul școlar, orchestra „Lyra” și tânăre talente. Datorita domnului profesor Olimpiu Baloș, torăcenii l-au înțeles mai bine pe Eminescu, au învățat mai multe despre opera lui, i-au cunoscut viața, iubirea, timpul în care a trăit marele poet. Ani de-arândul torăcenii au venit cu mic cu mare la manifestarea numită „Eminescu în durată eternă”, și iată că și în zi de azi, Eminescu „trăiește etern” în sufletele torăcenilor, aducându-și totodată aminte de profesorul Olimpiu Baloș, cu emoții mari și cu o lacrimă în colțul ochilor.


Pe data de 23 ianuarie, în holul Școlii Generale „George Coșbuc” din Torac, a avut loc serata literar-artistică „Eminescu în durată eternă”, o întâlnire de suflet, organizată de școala torăceană împreună cu Asociația pentru Artă și Cultură Românească „Vichentie Petrovici – Bocăluț”, la care au participat elevii școlii și foști elevi, precum și orchestra „Lyra”. Evenimentul a fost onorat de prezența domnului Gheorghe Dinu, consulul general al României la Vârșeț, care s-a adresat prezenților cu câteva cuvinte alese: -Mă bucur de fiecare dată când sunt invitat la Torac. De Eminescu trebuie să ne amintim nu doar azi, ci în fiecare zi, pentru că el ne-a dăruit limba pe care o avem azi, o limbă dulce, melodică, apreciată de toată lumea, limba noastră românească, baza identității noastre etnice.

F. RAȘA