Festivalul de Romanţe şi Cântece de Pahar, ediţia a X-a ținută la Zrenianin

Sentimente, bucurii, speranţe exprimate printr-o romanţă

Festivalul de Romanţe şi Cântece de Pahar, ajuns la ediţia a X-a jubiliară a avut loc marț 29 iunie, în Parcul Casei Orășenești din Zrenianin. Organizatorii festivalului au fost –Săptămâna Culturii Zrenianin, Societatea Cultural Artistică „Ştefan Ştefu” din Ecica, Societatea Românilor ,,Bega” Zrenianin, cu sprijinul Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina. Ediția a X-a a Festivalului de Romanțe și Cântece de Pahar s-a desfășurat sub auspiciile Ministerului Culturii și Informării al Republicii Serbia, Secretariatul Provincial pentru Cultură, Informare Publică și Relațiile cu Comunităţile Confesionale, Secretariatul Provincial pentru Educație, Reglementări, Administraţie şi Minorităţile Naţionale – Comunităţile Naţionale și al Municipiul Zrenianin.
În numele organizatorilor celor prezenți la everiment s-a adresat Dinicu Voin, președintele S.R” Bega” care a inaugurat ediția jubiliară, cu acestă ocazie a salutat prezența conzulului general al României la Vârșeț, Gheorghe Dinu, ministrului consilier Daniel Bala, precum și Jelena Travar Miljević, adjunctul primarului orașului Zrenianin.


Programul a început cu prezentarea Orchestrei de muzică Populară a Românilor din Voivodina ,dirijor: mr.Roman Bugar împreună cu maestrul Lucian Ștefan Petrovici cu o suita de romanțe și melodii populare. Prima pe scenă s-a prezentat Nadia Ungur Drăgoi din Zrenianin cu două piese „Deschide, deschide fereasta” și „Trenule mașină mică”. Tânăra solistă Andrea Chercioban din Nicolinț a interpretat o piesă „O bătână intr-o gară” iar Vanesa Crețu din Uzdin „Dar-ar naiba-n tine dragoste”, Cristina Mic din Satu Nou a interpretat romața „N-ai să ști niciodată” și „În grădina lui Ion”. Pe scenă din Vladimirovaț s-a prezentat Valentina Secheșan cu două piese „După noapte vine zi” și” Măriora de la Gorj”, Andreea Şoşdean din Uzdin, s-a prezentat cu două cântece „La Ciolpani la crucea-naltă „ şi „O damigeană și-un pahar”. A urmat Alexandra Rancovici din Nicolinţ care s-a prezentat cu romanţa ,,Mi-e tare dor”, urmată de cântecul din repertoriu lăutăresc „Cântă-mi lăutare”.
Pe scena a urcat Marin Bugar din Ecica cu trei melodi „A venit aseară mama” „Cine mi te-a scos în cale” „Dăi cu șprițul pâ-n la ziuă”. Alina Cojocar din Uzdin a interpretat „Somnoroase păsărele „ și „Zărzărică Zărzărea”, Firuţa Cina din Ovcea și cunoscuta romanţa,,Păsărică mută-ți cuibul”și,,Șaraiman”. Pentru a doua oară pe scena din Zrenianin s-a prezentat Ioana Ardelean din București, România ca invitată specială care s-a prezentat cu piese din repertoriu artistei.


La fel pentru a doua oară pe scena acestui festival s-a prezentat, Zvonko Bogdan cu melodii din repertoriul acestui artist cunoscut. La final la inițiativa Orchestrei de muzică populară a românilor din Voivodina, Todor Doru Ursu, directorul I.C.R.V. a inmânat premiul „Opera Omnia” maestrului Lucian Ștefan Petrovici pentru munca depusă la promovarea și păstrarea muzici românești.
În finalul programului precum și la început, Orchestra de muzică populară a românilor din Voivodina care a acompaniat solistele vocale a interpretat înpreună cu maestrul Lucian Ștefan Petrovici, câteva piese muzicale ultima fiind „Ciocârlia”. Aranjamentele muzicale sunt alcătuite de către Petru Popa, Graţian Petrovici, Doru Ursu, Janiel Șublia și Filip Baloș. Prezentatoarea programului în limba sârbă și română a fost Camelia Bugar, scenariu fiind semnat de Mircea Lelea.

M. V.