Excelența Sa Silvia Davidoiu, ambasadorul României, a vizitat orașul Zrenianin și comuna Jitiște

Continuarea realizări proiectelor de cooperare transfrontaliere

Doamna Silvia Davidoiu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Serbia, împreună cu Secretarul de gradul I, domnul Bogdan Velișcu, au vizitat și orașul Zrenjanin și cu acea ocazie au avut o întâlnire cu primarul orașului Simo Salapura, Saša Santovac locțitorul primarului precum și Jelena Travar Miljević, adjunctul primarului. La acestă întâlnire au participat Danijel Petrovici, membru al Consiliului Național al Românilor din Serbia și Todor Ursu, director al Institutului pentru Cultură al Românilor din Voivodina.
Doamna Silvia Davidoiu și-a exprimat mulțumirea că a avut ocazia să viziteze orașul și a subliniat că vizita a fost dedicată proiectelor de cooperare transfrontaliere și viitoarelor proiecte comune dintre Serbia și România.S-a discutat un subiect foarte important, și anume calea navigabilă dintre Timișoara și Zrenjanin, care se planifică pentru a se reactiva. Pe lângă pista de biciclete, care este un proiect important între cele două țări, calea navigabilă a râului Bega de la Timișoara la Zrenjanin este un mare potențial turistic. Comunitatea română este reprezentată în toate domeniile vieții din oraș și una dintre dovezi este faptul că sediul Institutului pentru Cultura Românilor din Voivodina se află în oraș, unde se desfășoară și sunt organizate diverse evenimente, precum „Memorialul Radu Flora”, al cărui bust se află în Aleea Personalităților din Parcul Karađorđe a menționat, Simo Salapura, primarul orașului. Cooperarea și relațiile pe care orașul Zrenjanin le are cu orașele din România,cu Arad, relații de prietenie cu Timișoara,precum și cu Resița ca un partener al Camerei de Comerț Zrenjanin, a adus la realizarea proiectelor de cooperare transfrontaliere în care este implicat orașul Zrenjanin prin intermediul instituțiilor sale.


Doamna Silvia Davidoiu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Serbia, împreună cu Secretarul de gradul I, domnul Bogdan Velișcu, a vizitat Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, comuna Jitiște și localitatea Torac.
La întâlnirea care a avut loc în clădirea Administrației Comunale din Jitiște, doamna Davidoiu și domnul Velișcu au fost întâmpinați de primarul comunei Jitiște, Mitar Vučurević și de colaboratorii săi. La începutul întâlnirii, la care au asistat și Todor Ursu, directorul Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina, Daniel Petrovici, membru al Consiliului Național al Minorității Naționale Române și Alina Iorga Knežević în calitate de translator, domnul Vučurević a prezentat pe scurt câteva date din comuna Jitiște, precum și proiectele realizate cu comunele Dumbrăvița și Săcălaz. S-a discutat despre proiectul transfrontalier care este o prioritate în acest moment, deschiderea trecerii de frontieră dintre Serbia și România pe traseul de biciclete dintre Zrenianin și Timișoara, precum și pe canalul Bega. Comuna Jitiște este pregătită să ajute financiar și realizarea Muzeului Spiritualității Românești în Torac, un lucru foarte important pentru comunitatea de români.
Doamna Davidoiu a mulțumit pentru sprijinul pe care comuna Jitiște îl oferă românilor din comună și în special cetățenilor care sunt de origine din România. Când este vorba despre proiecte transfrontaliere, Excelența Sa a spus că va ajuta la găsirea partenerilor cu care comuna Jitiște poate colabora.
F. RAȘA/ M. Voin