A falú végén, Erzsébetlkon

Természet ihlette kiállítás

A múlt vasárnap Erzsébetlak közvetlen közelében a levágott nádból alkotott kúpok árnyékában egy nem mindenapi kiállításnak lehettek szemtanúi a településre látogatók. Itt Venczel Valentina festőművész műveit tekinthették meg, akik a szabad ég alatt ideiglenesen berendezett képtárat keresték fel.
– Testvéremmel azon tanakodtunk, hogy édesanyámnak egy kiállítást kellene rendeznünk, én ezeket a képeket zárt térben nem tudtam elhelyezni, mivel szerintem nem oda valóak. Innen jött az ötlet, hogy jó lenne a falú végén megrendezni ezt a kiállítást. Testvéremnek Dávidnak volt az ötlete, hogy ennek a tárlatnak egy utazásnak kell lennie, amely során képzőművészeti alkotások vezetik a látogatót a kiállítás helyszínére. Az alapötlet az volt, hogy a festményeket visszahozzuk ebba a térbe, amely egyben ihlette is őket, és itt egy új életet kapjanak-ismertette ezen rendhagyó kiállítás megszületésének gondolatát Salamon Luna a kiállítás egyik szervezője.
Venczel Valentina az érkező vendégek fogadása közben szólt az alkotásairól, melyeket ez alkalommal állított ki.


– Ma itt azon alkotásokat láthatjuk, melyek az elmúlt időszakban itt Erzsébetlakon születtek, illetve azokat is amelyeket itt fejeztem be. Ezek a művek nagyon közel állnak a természethez, és ezzel visszakerültek oda, ahonnan lettek-ismertette a képzőművészeti alkotások megszületésének körülményeit a művésznő.
A műalkotásokat nézve, sorra bukkannak fel a természet motivumai, különösképpen jellemző a képekre, hogy igen sok helyen a madarakat ábrázolja a művésznő.
-Itt Erzsébetlekon igen forgalmas felettünk az ég, rengeteg madárfaj otthona ez a táj. Igen csodálatos élmény ilyen közelről látni őket. A madár és a szárny viszont a repülésre a szabadságra asszociál. Itt vannak olyan rajzok is amelyek szinte pár másodperc alatt készültek el, és ezzel nagyon leegyszerűsítve próbáltam a madár lényegét elmondani-szólt a kiállított művekről alkotójuk.
Az egész rendezvénynek egy fesztivál jellege volt, tekintettel, hogy kísérő rendvényekkel is várták az Erzsébetlakra látogatókat. A nap folyamán koncertek és egy mozgásszínházi előadás is a programon szerpelt.
-Ezek után nehezen tudom magam a zárt térben elképzelni, remélem, hogy ez valami újnak a kezdetél jelentienti-zárta gondolatait Venczel Valentina.