A FALUGONDNOK VENDÉGEI VOLTUNK

Az egyedül élő idősek szolgálatában

A falugondnoki program célja felelősség érzett ay egyedül élő idősek iránt, szabályyott keretek betartásával.
A muzslyai Ördög Árpád falugondnok vendégei voltunk és egy napot töltöttünk vele. Ezzel betekintést nyertünk munkájába, amint bejárja Lukácsfalvát, Nagybecskerek tőszomszédságában fekvő csendes kis falut.
Árpád a CMH (Concordia Minoritatis Hungaricae) munkatársaként végzi a feladatát. A falugondnoksági programot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Magyarország Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg- ismerteti beszélgető társunk Muzslyáról Lukácsfalvára tartó utunk során.

Lukácsfalván, Erzsébetlakon, Szentmihályon és Muzslyán teljesítek szolgálatot. A Falugondnokság 2015-óta működik Nagybecskerek községben, és a fent említett településeken én látom el a gondnoki feladatokat. A szolgáltatást olyan idős személyek vehetik igénybe, akik egyedül élnek, kis nyugdíjjal rendelkeznek, illetve szociális juttatások használói. A leginkább a következő dolgokat végzem a program igénylőinél: Gyógyszerek beszerzése, továbbá az egészségögyi intézményekbe szállítom őket. Akinek szüksége van, segítek a télire való tűzifa beszerzésénél is.
Ilyenkor ősszel és a téli időben segítek a fűtés előkészítésében, fát hasogatok és azt behordom, de az élelmiszer beszerzésénél is a segítségükre vagyok.
Manapság egyre több idős ember marad egyedül, tekintettel, hogy igen sok fiatal a jobb boldogulás reményében elhagyja szülőföldjét. Ezért vagyunk mi mitt, hogy ezeknek a személyeknek a segítségére legyünk.

Beszélgetőtársam Lukácsfalván szerdánként először a 75 éves Molnár Ilona családi házát keresi fel, Ilonka néninek elhozta a Muzslyán bevásárolt kenyeret, tejet az ebédhez való csirkehúst.
A 75 éves Ilonka néni Tamásfalván született, az élet idesodrotta Lukácsfalvára, itt alapította meg családi fészkét, a gyerekei jelenleg külföldön élnek.
– Nagy öröm számomra, hogy Árpád a segítségemre van-vallja Molnár Ilonkja néni.

Kép és szöveg: Precz István