A fost semnat acordul de colaborare între Matica Srpska și municipiul Zrenianin
Impelementarea activitățiilor de inters comun
Protocol de cooperare, un document pe baza căruia cea mai veche instituție literară, culturală și științifică sârbă și municipiul Zrenjanin vor implementa activități și proiecte de interes comun și vor îmbunătăți cooperarea în conformitate cu activitățile a fost semnat la Novi Sad de primarul Municipiului Zrenjanin, Simo Salapura și președintele instituției Matica Srpska prof. Dr. Dragan Stanić.
Acest protocol subliniază importanța cooperării în cadrul proiectelor legate de studiul culturii civice sârbe, a mișcării naționale sârbe, a istoriei și culturii poporului sârb din Banat. La ceremonia din incinta Matica Srpska au participat și secretarul general al instituție respective, dr. Milan Micić, precum și directorul Bibliotecii Publice a orașului Zrenjanin „Žarko Zrenjanin” și președintele Asociației membrilor și prietenilor din Matica Srpska în Zrenjanin Milan Bjelogrlić și directorul Arhivei Istorice Mirjana Basta.
– Ceea ce posedă Matica este o comoară care ne poate lărgi orizonturile, ne poate ajuta să înțelegem istoria în modul corect și să ne îndrumăm spre crearea viitorului. Zrenjanin înțelege importanța acestei instituții este demonstrat de existența Asociației Prietenilor lui Matica Srpska în oraș, una dintre cele mai active astfel de asociații din țara noastră, iar cu acest protocol vom defini ca programele Matica sunt mai des în instituții culturale din Zrenjanin – a spus primarul Simo Salapura . Numeroasele evenimente istorice legate de Zrenjanin, sunt extrem de importante pentru ca în cooperare, să fie și mai bine iluminate și prezentate generațiilor viitoare.
Este vorba mai întâi despre programul Becicherec, un document politic foarte important pentru organizarea poporului sârb în cadrul instituțiilor guvernamentale austro-ungare, și apoi despre un eveniment de o inestimabilă importanță istorică, înființarea primului Comitet popular sârb în Voivodina, la Zrenjanin, care a inițiat punerea sa în aplicare. Președintele Matica Srpska prof. Dr. Dragan Stanić a subliniat că Banatul a adus o contribuție imensă la cultura sârbă și că avem în vedere tot ceea ce este legat de Zrenjanin. El a mai spus că marii scriitori pe care i-a dat orașul ar trebui, de asemenea, să facă obiectul cercetării și cooperării, definit de acest protocol. Dintre cele mai vechi, au fost menționate numele lui Aleksandar Sandić și Todor Manojlović, ale celor mai noi Vujica Rešin Tucić, Vojislav Despotov sau Jovica Aćin, cu un opus mai mic dar foarte important de Aleksandar Bjelogrlić. Când vedeți ce se poate cerceta și face doar în spațiul literaturii, atunci este clar de ce ne-am găsit în aceeași afacere cu orașul Zrenjanin, adică instituțiile culturale ale orașului care s-ar ocupa de realizarea toate acestea.
Președintele Asociației membrilor și prietenilor Matica Srpska în Zrenjanin Milan Bjelogrlić a spus, printre altele: Legătura între orașul Zrenianin și Matica datează din cele mai vechi timpuri și cooperarea societății cu acesta este evidentă, promovăm publicațiile sale și ne ocupăm de patrimoniul cultural și ne vom ocupa de unele momente și evenimente istorice insuficient cunoscute, precum Răscoala sârbă din Banat în 1594. an, inexplicabil suprimată în amintiri și pe care nu am reușit să o formulăm ca prima răscoală sârbă împotriva Imperiului Otoman.
M. V.