A MUZSLAI PETŐFI SÁNDOR Magyar Művelődési Egyesület KERTHELYISÉGÉBEN rendezték meg

Lakodalmi szokások felelevenítése Muzslyán
A muzslyai RÉMUSZ – Hagyományápolók Egyesületének szervezésében a közelmúltban tizenkettedik alkalommal került sor a Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvényre, továbbá a hagyományos vőfélyek és koszorúslányok találkozójára , valamint menyasszonyruha-bemutatóra is.
A rendezvény a Muzslai Petőfi Sándor MME kerthelyiségében és nyári színpadán szervezett lakodalmi disznópaprikás-főző versennyel kezdődött, melyre az idén közel tíz csapat nevezett be. Míg a bográcsokban rotyogtak az ízletes étkek, addig a koszorúslányok és a vőfélyek alkalmi mondókákkal hívogatták a jelenlevőket az esti Lakodalmi bálba. A zsűri értékelése szerint a legízletesebb disznópaprikást az erzsébetlaki Vlatko Hromčik készítette el, a második helyre a muzslyai Szent Márton Borkedvelők Egyesületének ízletes főztje került, míg a harmadik helyet az erzsébetlaki Sárkány György érdemelte ki.
A legfinomabb lakodalmi édes-és sós süteményt Tadein Margit, Bíró Zsuzsanna, Borsos Irén, Kószó Rozália, Madarász Mária, Kónya Ilona, Gera Erzsébet, Havran Erzsébet és Csordás Juliska készítették, míg a legízletesebb házi pálinkáért járó díjat Sági György, Kovács Nándor, Csonti Rezső és Emán Pál kapták,
A szervezők alkalmi műsorral is készültek, melyben néptánccal és alkalmi népdalokkal, valamint mulatós zeneszámokkal felléptek a tordai vendégek, továbbá a helybeli művelődési egyesület néptáncosai, a vegyes kórus, a felnőtt és a Kisbanda citerazenekar, valamint a hagyományápolók zenekara is.
Az esemény fénypontja a vőfélyek és koszorúslányok találkozója volt. A fiatalok  a muzslyai lakodalmi szokásokhoz hűen  a hagyományápolók zenekarának kíséretében alkalmi szavalatokkal köszöntötték a násznagyékat, mely után a település főutcáján végigvonulva elindultak a Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében megrendezendő hajnalig tartó mulatságra. A Lakodalmi bál keretében menyasszonyruha-bemutatót is tartottak.
A XII. Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács (MNT), Nagybecskerek Városa, a TINA – Menyasszonyruha-szalon és Muzslya helyi közössége támogatta.
BORBÉLY TIVADAR