AHOL AZ ÖSSZETARTÁS ÉS AZ ÖSSZEFOGÁS KÖZÖSSÉGMEGTARTÓ ERŐVEL BÍR

Templombúcsút és falunapot ünnepeltek a muzslyaiak

Szeptember második hétvégéjén rendezték meg Muzslyán a hagyományos templombúcsút és falunapot, amelyre a szervezők – a civil-szervezetek, egyesületek és a helyi közösség tanácsa – az idén is sokrétű programokkal készültek. Az ünnepség első napján a Magyar Ház nagytermében megnyitották a civil-szervezetek és egyesületek közös kiállítását, amely keretében bemutatkozott a Nők Klubja, a MAKK, a Krasznica Vadászegyesület, a RÉMUSZ-Hagyományápolók Egyesülete, a Muzslai Petőfi Sándor MME, a Road Flyers Motorosklub és néhány önálló kiállító is. A megnyitó után szentmisét szolgáltattak a Szűz Mária Szent Neve templomban, melyet egy komolyzenei hangverseny követett. Az est keretében felléptek a nagybecskereki zenede egykori és jelenlegi növendékei, tanárai: Rontó Kata, Süveg Emma, Labanc Anasztázia, Mezei Szimóna, Muhi Dániel, Dario Mihaljević és Rontó Márta.

A muzslyai búcsú másnapján a hagyományápolók a Helyi Közösség épülete előtti parkban csirkepaprikás főző-versenyt szerveztek, majd a templomban egy ünnepi szentmisére és Tratnjek Stanko atya búcsúmiséjére került sor. Mindezt egy díszülés követett, amely keretében a helyi tanács képviselői kiosztották a faludíjakat azon helybelieknek, akik évtizedek óta tevékenységükkel öregbítik a település hírnevét, név szerint: Maja Gligić, Kószó Sándor, Csordás Erika, Boldizsár Rozália, Rácz Gizella nővér, Vajda László, Nyerges Sándor, Zombori Ervin, Kovács Nándor, Pakai Árpád, Erdei Albert, Pozsár Ibolya, a Kocsis család, Sándor György, Bodó Krisztián és Kurunci Róbert. A díszülést jelenlétükkel megtisztelték a négy magyarországi testvértelepülés polgármesterei is. A délután folyamán – a VMSZ helyi Női Fórumának köszönhetően – második alkalommal került megrendezésre a „szelíd motorosok” felvonulása.

A gyerekek rollerekkel, kis motorral és biciklivel, valamint babakocsiban vonultak végig a főutcán, és akik sikeresen megtették a kijelzett távot, őket a szervezők megjutalmazták. A Helyi Közösség épülete előtt felállított szabadtéri színpadon művelődési műsorra és szabadtéri koncertekre is sor került. Amíg a település központjában folytak az események, addig a Lehel Női Kézilabdaklub pályáján nagy méretű kézilabda-tornára került sor. A tornán közel 500 óvodás, általános-és középiskolás vajdasági lány vett részt. Az idei templombúcsúi és falunapi rendezvényeket Nagybecskerek Városa és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta, az esemény lebonyolításában pedig a Közép-bánáti Szórványközpont munkatársa is közreműködött.

Borbély Tivadar