PREDSTAVLJENA „STRATEGIJA ZA MLADE ZA PERIOD 2024 – 2030”: Očekuju se nove aktivnosti, zapošljavanja i konkursi

U cilju podrške mladim osobama iz Srednjobanatskog regiona, biće sprovedena nova Strategija za mlade. Ona obećava nova zapošljavanja i što veći broj aktivnosti za njih. Grad Zrenjanin je nosilac ovog projekta, u partnerstvu sa opštinama Žitište, Nova Crnja, Sečanj i Novi Bečej, kao i Regionalnim centrom za društveno – ekonomski razvoj Banat. Tim povodom je danas održana  početna konferencija u gradskoj kući, na kojoj su predstavljeni ciljevi i aktivnosti za dalju realizaciju.
Gradonačelnik Simo Salapura istakao je da je strateško opredeljenje Grada da radi sa mladima i stvara za njih adekvatne i podsticajne uslove za kvalitetan život.
– Danas smo održali prvi zajednički sastanak čiji je osnovni cilj poboljšanje zapošljivosti mladih, pre svega iz osetljivih grupa. Takođe je bitno razvijanje preduzetničkog duha među mladima što i radimo kroz naše projekte. Već u oktobru imaćemo nove konkurse za zapošljavanje, omladinsko i žensko preduzetništvo – istakao je Salapura.
U projektu učestvuju i Kancelarija za mlade, Savet za mlade, nevladine i omladinske organizacije, kao i Crveni krst i brojni volonteri.
Kao ekspert je angažovan i profesor Robert Molnar, koji je na konferenciji istakao bitnost dokumenta za sve opštine Srednjebanatskog okruga.
– Projekat će obuhvatiti period od 2024. do 2030. godine, a Grad Zrenjanin ga je inicirao na konkursu kabineta Ministra za koordinaciju ravnomernog regionalnog razvoja u leto ove godine. Pored mene, biće uključeni svi relevatni akteri iz pet lokalnih samouprava, iz sfera obrazovanja, zapošljavanja, nevladinog sektora i svih gradskih i opštinskih samouprava. Osnovni cilj je poboljšanje statusa mladih jer su oni budućnost ovog regiona – istakao je Robert Molnar.

Projekat se realizuje u periodu avgust-decembar 2023, a ukupna vrednost je oko 2,8 miliona.

A.I.

foto Grad Zrenjanin